Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παρακαταθήκη η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση αλληλεγγύης

Μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας έστειλε η επιτυχημένη πρωτοβουλία των σωματείων

Ενημέρωση για τις εγγραφές στα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης
Χιλιάδες Γιαννιώτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της πόλης την Τρίτη το βράδυ συμμετέχοντας στην 9η εκδήλωση αλληλεγγύης 10 εργατικών σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες βδομάδες από τα σωματεία μια πλατιά καμπάνια σε χώρους δουλειάς και γειτονιές με επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποίησης των σωματείων.

Στον χώρο της κεντρικής πλατείας λειτούργησαν βιβλιοπωλείο, περίπτερα των εργατικών σωματείων, του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Μαχητής», των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, ενώ μέσω βιντεοπροβολής αναδείχτηκαν στιγμιότυπα από την κινηματική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης, ενώ δεν έλειψαν οι πρώτες εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά. Αντίστοιχα, κλιμάκιο συνδικαλιστών του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων τόσο στο περίπτερό του όσο και με συζητήσεις στον χώρο πραγματοποίησε δεκάδες νέες εγγραφές μελών. Παράλληλα, στον χώρο έγινε λαχειοφόρος αγορά με είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κανένας μόνος στην επίθεση του κεφαλαίου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση αλληλεγγύης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση αλληλεγγύης
Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, επισήμανε ότι «η αγωνιστική δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος ήταν αυτή που απέτρεψε τη σιγή νεκροταφείου που ήθελε από την αρχή να επιβάλει η κυβέρνηση, ώστε να μην κουνιέται φύλλο, όποιος κουνιέται να του "κόβει" το κεφάλι, ή να τσουβαλιάζεται με τους συνωμοσιολόγους και τους "ψεκασμένους"».

Στη συνέχεια ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι μόνο μέσα από μαχητικά, μαζικά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εκφοβισμός των εργαζομένων από τις δυνάμεις της εργοδοσίας, όπως ανέδειξε και η πείρα του τελευταίου χρόνου, όπου σημαντικοί εργασιακοί χώροι στον νομό σταθερά συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαπιστώνοντας ότι «η οργάνωση στον χώρο δουλειάς είναι αναντικατάστατη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Μίλτος Διαμάντης, πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών Ιωαννίνων «Η Αλληλοβοήθεια», τονίζοντας ότι οι μουσικοί είναι για δεύτερη σεζόν δίχως δουλειά ενώ με ουσιαστικά μέτρα προστασίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια.

Αφιέρωμα μνήμης στον μεγάλο μουσικό Σταύρο Καψάλη

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε οπτικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον Σταύρο Καψάλη, μεγάλο μουσικό της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής, που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Τάσος Τόκας και Βασίλης Παπαγεωργίου. Στον χώρο της εκδήλωσης παρευρέθηκε η οικογένεια του Σταύρου Καψάλη ενώ οι δύο γιοι του, Γιάννης και Χρόνης, τίμησαν την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους στα μουσικά σχήματα που ακολούθησαν.

Χαρακτηριστική του κλίματος ανάμεσα στους συμμετέχοντες μουσικούς είναι η δήλωση του τραγουδιστή Νίκου Δάσκαλου στον «Ριζοσπάστη»: «Συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση γιατί το νόημά της είναι η αλληλεγγύη, η στήριξη των ανθρώπων της τάξης μας. Αυτό είναι που με συγκινεί και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ και τραγουδάω. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον συνάδελφό μας τον Σταύρο τον Καψάλη, ο οποίος απόψε θα ήταν κι αυτός εδώ, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Χιλιάδες λαού στηρίζουν τη δράση των σωματείων»

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την επιτυχία της εκδήλωσης επισημαίνεται ότι «οι διοικήσεις των σωματείων πρέπει τώρα με σχέδιο και μεθοδικότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που αναδεικνύονται, να ενισχυθεί η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να ανατραπεί στην πράξη η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Παράλληλα, τονίζεται ότι η οργανωμένη συμμετοχή χιλιάδων Γιαννιωτών στην εκδήλωση αλληλεγγύης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, με την υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας, αποδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της δημόσιας υγείας, στη διάλυση της κοινωνικής ζωής του λαού. «Δεν είναι η ατομική ευθύνη που λείπει από τον λαό. Είναι τα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με μαζικούς διορισμούς υγειονομικών σε όλες τις βαθμίδες, στα σχολεία, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Είναι όλα αυτά που διεκδικούν μήνες τώρα τα εργατικά σωματεία και αρνείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο, χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή μουσικών του νομού, τονίζει ότι «είμαστε στο πλευρό των μουσικών της τάξης μας, που με ανιδιοτέλεια έδωσαν βροντερό "παρών" τραγουδώντας τα βάσανα και τις χαρές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ