Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαιτούν διαγνωστικούς ελέγχους και μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη στους εργαζόμενους και απαλλάσσει την εργοδοσία από κάθε υποχρέωση υγειονομικών μέτρων

Τη μετατροπή του εμβολιασμού σε εργαλείο για την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους καταγγέλλουν μια σειρά σωματεία σε ανακοινώσεις τους. Απαιτούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και να αναλάβουν οι εργοδότες το κόστος των τεστ, και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός αφορμή για επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Σημειωτέον, από την περασμένη Δευτέρα έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν σε εβδομαδιαία βάση βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19 από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επωμιζόμενοι χαράτσι 10 ευρώ, προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο εργασίας.

Την εργοδοτική πίεση μέσα στους χώρους δουλειάς και την αξιοποίηση του εμβολιασμού ως αφορμή για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). «Η Ομοσπονδία μας από την αρχή της πανδημίας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του αν δεν συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ολα αυτά αποτελούν βασικά αιτήματα στη διαρκή πάλη της Ομοσπονδίας μας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνολικά», υπογραμμίζει. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις της το δικαίωμα όλων των εργαζομένων του κλάδου στη δουλειά. Καλεί κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί στα σωματεία «για να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας, της ζωής, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων μας, απέναντι στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις εργοδοτικές πιέσεις!».

«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Απαιτεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας, «που μοιράζει απλόχερα λεφτά σε επιχειρηματίες και ιδιώτες», να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν τη συγκρότηση ιατρείων στους χώρους εργασίας με μόνιμο γιατρό Εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό, την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων που απαιτείται και προβλέπεται από την ΚΥΑ 43726/2019 για μια σειρά εμβόλια (τετάνου, γρίπης κ.λπ.), την παροχή των μέσων ατομικής προστασίας και την εκπόνηση Μελέτης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς απαιτεί από την κυβέρνηση και τους δήμους η ΔΑΣ ΟΤΑ.«Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολό της. Αλλά η κυβέρνηση, αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών. Με τον εξαναγκασμό ο προληπτικός έλεγχος των rapid tests να γίνεται σε ιδιωτικά κέντρα, η κυβέρνηση εμβαθύνει περισσότερο την εμπορευματοποίηση της Υγείας», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δήμων, που τώρα δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της υγείας, ήταν απέναντί μας όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα ατομικής προστασίας, συχνά και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόληψη και ιχνηλάτηση», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. Ο συγκεκριμένος δήμος, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο. «ακόμα χρωστάει τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, και βεβαίως δεν έχει κάνει ποτέ τις προληπτικές εξετάσεις που με νομοθετική κατοχύρωση δικαιούνται οι εργαζόμενοι».

«Εκβιάζουν τους εργαζόμενους με το εξαντλητικό μέτρο της ανάληψης της δαπάνης των τεστ, αποσκοπώντας για άλλη μια φορά στην ενοχοποίηση του πληθυσμού, επικαλούμενοι την προσωπική ευθύνη», καταγγέλλει τέλος το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ