Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Παρουσιάζει τη δική του αντιλαϊκή εναλλακτική

Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογής νέου προέδρου

Τη δική του αντιλαϊκή εναλλακτική πρόταση με αφορμή όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με στόχο να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση στην εναλλαγή της αστικής διακυβέρνησης, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το στίγμα έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ντ. Ηλιόπουλος, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι πάνω στο πολιτικό μας πρόγραμμα να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση αύριο κιόλας. Και οι προτεραιότητές μας είναι η ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, η στήριξη της εργασίας και η θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Η πανδημία μάς απέδειξε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση, προσπάθεια που όμως προσκρούει στη στρατηγική σύμπλευση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τη ΝΔ. Και βέβαια, στην ίδια την πολιτική και τις εξαγγελίες της ΝΔ, που σε μεγάλο βαθμό είτε συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε το εμπλουτίζουν. Αλλωστε, ο Ντ. Ηλιόπουλος χτες δήλωσε πως «από την ομιλία του πρωθυπουργού απείχε η πραγματικότητα» και πως «το μέτρο για τα 1.200 ευρώ για τους νέους καταλήγει να είναι 100 ευρώ το μήνα για 6 μήνες. Πρόκειται για μέτρο - κοροϊδία»! Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στη μεγάλη εργοδοσία πως η δική τους κυβέρνηση ήταν περισσότερο γενναιόδωρη, παρέχοντάς τους τζάμπα εργασία, λέγοντας πως τότε ο ΟΑΕΔ είχε προγράμματα για τους νέους έως 29 χρονών με επιδότηση για 12 μήνες με 500 ευρώ. «Υπάρχει η δυνατότητα για πιο γενναία μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Τον απολογισμό της επίσκεψης Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα κάνει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος μετά την ολοκλήρωσή της, όπως συμφωνήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου κατά πάσα πιθανότητα αρχές Δεκέμβρη, με την Κουμουνδούρου να δίνει «εκλογική» χροιά στις διαδικασίες αυτές, αφού, όπως διαρρέουν στελέχη της, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη του 2022.

Παρακολουθεί διακριτικά...

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν διακριτικά τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσβλέπουν σε συνεργασία, μετά τις επόμενες εκλογές, αναμένοντας το αποτέλεσμα του συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου. Οπως είναι γνωστό, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού και χτες αναμενόταν να συνεδριάσει επ' αυτού η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης. Ο πρώτος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου και - εάν υπάρξει - ο δεύτερος έως τα μέσα Δεκέμβρη, ενώ εξετάζεται η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25 Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις υποψηφίους, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ο Ανδ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει στις 20 Σεπτέμβρη το τελικό κείμενο του σχεδίου του για την παράταξη. Ενώ, Ν. Ανδρουλάκης και Χ. Καστανίδης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από το επιτελείο της Φ. Γεννηματά διαρρέεται ότι θα κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και στη μη συνεργασία με τη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες κινήσεις από το ΚΙΝΑΛ και τους υποψηφίους για την προεδρία του εντάσσονται στη λογική τού να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για τη «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και του εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνει δεκαετίες τώρα. Από αυτή την άποψη, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία, συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντιλαϊκή αστική διακυβέρνηση είναι απολύτως λογική.

  • Συνάντηση είχε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Κυριάκο Βελόπουλο στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή. Κατά την αποχώρησή του ο Γεραπετρίτης ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συνάντηση και απάντησε πως συζήτησαν αναφορικά με τις σπουδές της κόρης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης... Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, και ο Κ. Βελόπουλος έδωσε την ίδια απάντηση. Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγές από την Ελληνική Λύση ανέφεραν ότι η συζήτηση στράφηκε και στον εμβολιασμό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πες το...(2023-05-25 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στο σίριαλ «κινούμενη άμμος»(2023-04-25 00:00:00.0)
Καβγάδες και παζάρια για να κρύψουν το κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα(2023-03-30 00:00:00.0)
Κοκορομαχίες για να συγκαλύψουν το πραγματικό σκάνδαλο(2021-07-15 00:00:00.0)
Σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που θέλει το κεφάλαιο(2019-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ