Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνεται η συζήτηση για «ενισχυτικές» δόσεις εμβολίων χωρίς άλλα μέτρα προστασίας των λαών

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο με πάνω από 226 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4,655 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν ανοχύρωτα και οι αξιώσεις του κεφαλαίου «ξεχειλώνουν» για άλλη μια φορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ οι κυβερνήσεις, συσκοτίζοντας τις ευθύνες τους, περιορίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και στον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων.

Σε συνθήκες μάλιστα που παραμένει η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ευνοώντας την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων, επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό.

Ορισμένοι κορυφαίοι επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν σε άρθρο τους, στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης από Covid-19 είναι τόσο υψηλή, ακόμη και για την παραλλαγή «Δέλτα», που οι αναμνηστικές δόσεις για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι «κατάλληλες» σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός είχε αποτελεσματικότητα 95% έναντι σοβαρής νόσησης τόσο από την παραλλαγή «Δέλτα» όσο και από την «Αλφα», και πάνω από 80% αποτελεσματικότητα στην προστασία από μόλυνση από αυτές τις παραλλαγές.

Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ εξετάζεται επί του παρόντος από τον FDA η χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ πολλές άλλες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) έχουν ξεκινήσει τις ενισχυτικές δόσεις.

Στη Βρετανία η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) πρότεινε χτες ενισχυτικές δόσεις στους ευάλωτους και στους άνω των 50 ετών, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η JCVI προτείνει η τρίτη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της «Pfizer» ή με μισή δόση του εμβολίου της «Moderna».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, αναμενόταν χτες να ανακοινώσει την εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων. «Η πανδημία απέχει από το να τελειώσει, αλλά χάρη στο εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά μας, στις νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας», ανέφερε. Την ίδια ώρα, βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας (NHS), με όλη την τεράστια επιβάρυνση που έχει ήδη υποστεί από τη μετατροπή του σε μιας νόσου, με αναβολές και ακυρώσεις σε εκατομμύρια ιατρικές πράξεις.

Στο προσκήνιο ξανά το παζάρι για προσωρινή αναστολή της πατέντας

Στο μεταξύ, με επιστολή τους στους τρεις υποψήφιους καγκελάριους στη Γερμανία, πρώην αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και νομπελίστες θέτουν εκ νέου θέμα προσωρινής αναστολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για το θέμα διεξάγονται ατέρμονες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Χώρες όπως Γερμανία, Ελβετία, Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά., αντιτίθενται ανοιχτά στην προσωρινή άρση της πατέντας (ακόμα και με ορισμένες αποζημιώσεις στις εταιρείες) ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, εμφανίζονται να την υποστηρίζουν στα λόγια, παρότι στην πράξη κρατούν τη μερίδα του λέοντος των εμβολίων, αξιοποιούν τις όποιες εξαγωγές για γεωπολιτικούς σκοπούς και φυσικά δεν αμφισβητούν το «δικαίωμα» της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει θεραπείες, διαγνωστικά τεστ, εμβόλια κ.λπ. με σκοπό το κέρδος.

Η δε επιστολή υπερασπίζεται το «μπάσιμο» περισσότερων «καταρτισμένων φαρμακοβιομηχανιών» στην παραγωγή των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία στο Φάρμακο οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση που κατά τ' άλλα περιγράφει το κείμενο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός φαρμακοβιομηχανιών ελέγχει το μονοπώλιο του εμβολίου έχει οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη δόσεων. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια είναι συνεπώς ακόμη ανεμβολίαστοι (...) και η παγκόσμια προσφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού».

«Ο τεχνητός περιορισμός της παραγωγής οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν», σημειώνεται και επισημαίνεται πως «υπάρχουν καταρτισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο οι οποίες, με προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την απαραίτητη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, θα μπορούσαν να παράγουν δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ