Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, τα βάρη στον λαό

Ελλειμμα ύψους 10,5 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο οχτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου, ενώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 5,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των κονδυλίων για μέτρα κατά της πανδημίας, ουσιαστικά για τις παρεμβάσεις στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και των αυξημένων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας (μισθωτών) διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ και η λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 45,2 δισ. ευρώ από 39,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκαν στα 34,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 28,8 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2022 - 2025.

Βροχή από φόρους και χαράτσια

Εως τις 21 Σεπτέμβρη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπεται να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη του 2022.

Παράλληλα, στο τέλος Σεπτέμβρη, ταυτόχρονα με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλεται και η 3η δόση για τυχόν πρόσθετους φόρους εισοδήματος, ενώ η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος έχει διορία μέχρι και σήμερα, 17 Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Οκτώβρη (αντί για το τέλος Σεπτέμβρη) προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβρη.

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε προ τα πάνω τις πρόσφατες εκτιμήσεις της αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για το 2021. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη και τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, αναμένει ρυθμό ανάκαμψης 7,5% συνολικά για το φετινό 12μηνο έναντι 5,7% της προηγούμενης εκτίμησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον μήνα Ιούλη, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε αύξηση 24,3% σε σχέση με τον Ιούλη του 2020.

Τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου, κατά 172%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης». Μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του τζίρου στους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης διαμορφώθηκε σε 24,3%, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο σε 16,3%, στη μεταφορά και αποθήκευση σε 56,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ