Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπορούμε να υψώσουμε τη μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας

Με αναφορά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χτες βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Οπως τόνισε: «Από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά, επανέλαβε τον γνωστό μύθο της δήθεν "ανάπτυξης για όλους». Δεν πρωτοτύπησε φυσικά. Αυτός ο μύθος, που σε διάφορες παραλλαγές, παπαγαλίζουν όλοι οι κυβερνώντες, έχει πλέον καταρρεύσει. Πολύ περισσότερο όταν τα δίνεις "όλα στους λίγους", στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως συνέβη και με τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια: Κάλπικες υποσχέσεις για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, με στόχο να συγκαλυφθούν τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι και φέτος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πλειοδοτούν στην προσπάθειά τους να παγιδέψουν όλους αυτούς που τσακίζει η πολιτική τους, περισσότερο απ' όλους τη νεολαία. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που εξαγγέλλουν είναι ένας μποναμάς για τα μονοπώλια, που κυριολεκτικά "τρίβουν" τα χέρια τους (...) Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίζεται πάνω στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του λαού, για να θωρακιστούν κυρίως τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας για τους νέους


Μιλώντας ειδικότερα για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη νέα γενιά υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη "στήριξη της νέας γενιάς", διαμορφώνει έναν σύγχρονο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους νέους, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό επιβεβαιώνει ο νόμος Χατζηδάκη για τη δεκάωρη δουλειά, δίπλα στους προηγούμενους νόμους της "ευελιξίας".

Αυτό φανερώνουν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις οποίες κράτος και εργοδοσία δημιουργούν έναν "ατομικό κουμπαρά" για τη νέα γενιά των εργαζομένων, καλώντας τους να αποταμιεύουν εισφορές από τους μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, για να τις "τζογάρουν" και να περιμένουν να δουν τι επικουρική σύνταξη θα πάρουν, όταν και αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν!

Αυτό αποδεικνύει ο κατάπτυστος ρόλος του "μεσάζοντα" που αναλαμβάνει το κράτος, για να εξασφαλίσει φθηνή εργατική δύναμη σε επιχειρήσεις, για να βγάλει στο μεροκάματο ανήλικα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο (...).

Αυτό δείχνουν οι νόμοι με τους οποίους ορθώνονται μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμοί στην πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σπουδές, προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση.

Η εξαγγελία για το "πρώτο ένσημο" παρουσιάζει με θράσος τη στήριξη των επιχειρήσεων, ως μέτρο για τη μείωση τάχα της ανεργίας, όταν στην πραγματικότητα οι γονείς, οι παππούδες, ακόμα και οι ίδιοι οι άνεργοι νέοι, όλοι δηλαδή οι φορολογούμενοι, επιδοτούν από την τσέπη τους τούς εργοδότες για να προσλάβουν νέους σε θέσεις με ημερομηνία λήξης».

Η αστική διαχείριση δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή


Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στην επεκτατική μορφή διαχείρισης, στο πλαίσιο της οποίας η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, σημείωσε πως «με απλά όμως λόγια αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, πως η αστική διαχείριση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Η ονομαζόμενη επεκτατική διαχείριση, που μια σειρά από φωστήρες οικονομολόγους κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας εν γένει εμφανίζουν ως τη σωτηρία απ' τον ουρανό, όχι μόνο φορτώνει με νέα υπέρογκα δάνεια που θα αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά αντικειμενικά οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις που θα αυξηθούν και άλλο.

Ο καπιταλισμός τρέφεται απ' τις σάρκες των εργαζομένων, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο... Και η πραγματικότητα είναι εδώ και το αποδεικνύει. Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. Μερικές μικρές, ελάχιστες μειώσεις σε ορισμένους φόρους, ώστε να "χρυσώσει" το χάπι.

Η άδικη έμμεση φορολογία παραμένει βασικός πυλώνας της φορολογικής πολιτικής, εκτινάχθηκε απ' την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή ρότα που φορτώνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα με τρόπο που να μη φαίνεται άμεσα.

Ο ΦΠΑ είναι ένας παντελώς αντιλαϊκός φόρος, που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οφείλει να καταργηθεί άμεσα, τουλάχιστον στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης είναι ίσως η μεγαλύτερη απάτη...

Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τις αυξήσεις απλά από άλλη τσέπη, απ' το ταμείο που χρηματοδοτείται απ' τη φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι (...) Η "ακρίβεια", για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους τελικά, αποτυπώνει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης λόγω αυτής της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Εγκληματική η διαχείριση της πανδημίας

Μιλώντας για την πανδημία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ για την Υγεία απέδειξαν ότι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα - λάστιχο, η θυσία της υγείας του λαού στον βωμό των κερδών μιας χούφτας ιδιωτικών ομίλων πηγαίνουν χέρι - χέρι με τις βάρβαρες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις συνολικά στο σύστημα Υγείας.

Ακούσαμε ξανά τις γνωστές λεξούλες που από πίσω κρύβουν πολλά: Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός, μείωση της δαπάνης και άλλα τέτοια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τις ακούμε. Στο όνομά τους έπεφτε τσεκούρι στις παροχές υγείας όλα αυτά τα χρόνια.

Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ σημαίνει παροχή υπηρεσιών στη βάση του "ό,τι πληρώνεις άμεσα ή έμμεσα παίρνεις".

Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και ο σχεδιασμός των νέων αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων καθώς και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην Υγεία, σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, συγχωνεύσεις, μείωση δομών, μονάδες Υγείας διαφοροποιημένες που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύστημα Υγείας κατ' όνομα μόνο, δημόσιο.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει μία υπόσχεση, που δεν ξέχασε, στους διάφορους ομίλους (...) Βέβαια, αυτόν το δρόμο, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στην Υγεία, τον περπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις. (...) Το λέμε ξανά. Για το ΚΚΕ είναι αιτία πολέμου οτιδήποτε έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του λαού».

Τεράστια τα προβλήματα του λαού της Θεσσαλονίκης

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Επιτρέψτε μου να πω ορισμένα πράγματα ειδικά για την πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι η πόλη είχε και την τιμητική της στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα για τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή. Αλλά πλέον αυτό παραπάει...

Από πού να ξεκινήσουμε;

-- Από την τραγική καθυστέρηση και τη νέα αναβολή (από τον Απρίλη του 2023 στα τέλη του 2023) της ολοκλήρωσης του κεντρικής γραμμής του Μετρό και την προώθηση της - λανθασμένης κατά τη γνώμη μας - απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου;

-- Από τις αναβολές στις απαραίτητες επεκτάσεις, όπως αυτή προς τα Δυτικά, για την οποία υποτίθεται οι μελέτες θα ξεκινούσαν πριν από χρόνια;

-- Από την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΑΣΘ, με μέτρο σύγκρισης, όχι φυσικά το τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τις πραγματικές μεγάλες λαϊκές ανάγκες;

-- Από την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού με τις αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια, τα διαχρονικά προβλήματα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και την επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του flyover;

Ολα αυτά έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου εξέλιξης. Επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την ποιότητα ζωής του λαού.

Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο των προτάσεων και πρωτοβουλιών του όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία ακόμα μια φορά απουσίασαν επί της ουσίας, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων και πολιτικών κομμάτων στη ΔΕΘ.

Γιατί κρίσιμα ζητήματα είναι:

-- Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα...

Ετσι ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, κατεστραμμένες υποδομές και περιουσίες...

Ετσι ώστε να μην παραμένει ο μοναδικός πνεύμονας του Σέιχ Σου, μήνες μετά την έναρξη τις αντιπυρικής περιόδου, χωρίς ελάχιστες απαραίτητες παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση να καθυστερεί η απαραίτητη ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωσή του.

-- Κρίσιμο ζήτημα είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σχολικής και φοιτητικής στέγης χωρίς ΣΔΙΤ, που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.

-- Κρίσιμο ζήτημα είναι η προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, που "κόβει την ανάσα", με εμβληματικό παράδειγμα την κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με επίκεντρο την ανακύκλωση και ανατροπή των σχεδίων για καρκινογόνα καύση, για την οποία αγωνίζονται δεκάδες σωματεία και φορείς.

-- Επίσης, η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων ελεύθερων, χώρων πρασίνου, πάρκων, χώρων αναψυχής».

Για όλα αυτά, σημείωσε, «δεν φτάνει μόνο η οργανωμένη μαχητική διεκδίκηση για να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων και υποδομών, οι πολιτικές επιλογές αστικών κομμάτων και διοικήσεων στην Τοπική Διοίκηση...

Αλλά, τελικά, χρειάζεται αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου που ιεραρχεί υποδομές με γνώμονα κυρίως την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Μοναδική λύση ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός

«Η αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, προσφέρονται να βγουν κι ορισμένα συμπεράσματα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Και επειδή, ήδη ξεκίνησε η εκλογολογία και η κυβερνησιολογία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένα, είναι ήδη γραμμένα. Είναι προγράμματα που στηρίζονται και υλοποιούν τις Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Γι' αυτό είναι υποκρισία των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να διαμαρτύρονται και να υψώνουν τόνους για τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που αποδέχονται το στρατηγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο αυτοί βασίζονται, ενώ παράλληλα έχουν ψηφίσει τους μισούς και πάνω από τους νόμους αυτούς».

«Αυτό που κυρίως χρειάζεται να κατανοηθεί είναι ότι απέναντί μας, σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ένα κράτος εχθρικό προς τον λαό, μια οικονομία και συνολικά μια κοινωνική οργάνωση που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «γι' αυτό το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μοναδικής λύσης για τα προβλήματά τους, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό».

«Μέσα απ' τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, ανοίγουν τον δρόμο προς τα εμπρός. Μπορούμε σήμερα να υψώσουμε τη μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πυρόπληκτους που έδωσαν μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους απέναντι σ' ένα κράτος που άφηνε στην πράξη στο έλεος της πυρκαγιάς τον φυσικό πλούτο και την περιουσία του λαού.

«Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ' αυτά... Γιατί πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα παντού ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ