Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «πλήρη κινητικότητα» για την πιο βαθιά εμπλοκή

Στις 14 Οκτώβρη η νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις

Με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενόψει της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ενδέχεται να γίνει και τριμερής με τον Κύπριο ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο βρέθηκαν χτες «οι εξαιρετικές σχέσεις, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και η κοινή βούληση για προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», διέχεε χτες ο ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, σιγή ασυρμάτου τηρεί η κυβέρνηση ως προς τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρκικά και το αν θα γίνει μέσα στον Οκτώβρη ο επόμενος, 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών.

Ερωτηθείς σχετικά χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε και από τα όσα γίνονται μέχρι σήμερα, και από το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών το επόμενο διάστημα», καθώς τον Οκτώβρη πάει και στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει με τις ΗΠΑ τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, όπως και για την εκκίνηση του 3ου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου», ο οποίος ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επ' αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real» και επιβεβαιώνοντας ότι πάνε για 5ετή Συμφωνία με τους Αμερικανούς, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ίσχυε μέχρι τώρα, είπε ότι «σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας» και ότι «η υπογραφή της Συμφωνίας ανταποκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο, κατοχυρώνοντας μια μακρά περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά κάθε χρόνο να βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης»...

Θυμίζουμε ακόμη πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έχει προαναγγείλει ότι η νέα κατάπτυστη Συμφωνία θα διασφαλίσει τη «σημαντικότερη παρουσία των ΗΠΑ» στην Ελλάδα, «ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία», καθώς πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη - για τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών τους για να λειτουργούν ως ορμητήρια των Αμερικανών, έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα, το Πετροχώρι Ξάνθης.

Στο μεταξύ, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει πλάτη σε σχήματα που στήνουν οι ΗΠΑ για την περικύκλωση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, σήμερα ο Ν. Δένδιας συναντάται με τους πρέσβεις κρατών - μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που εδρεύουν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα με τους πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων. Επισήμως, «η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της ΝΑ Ασίας, καθώς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ