Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρι και προκλήσεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με κάλυψη ΝΑΤΟ συνεχίζεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, ενώ το επόμενο επεισόδιο του παζαριού δεν αποκλείεται να παιχτεί τις αμέσως επόμενες μέρες στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo», υπό σημαία Μάλτας, επιχειρώντας να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού «East Med» (αυτού που τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα παρουσίασε ως οικονομικά ασύμφορο), δέχτηκε συνεχείς παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Κατά πληροφορίες, κάθε φορά που το πλοίο βρισκόταν πέραν των 6 ν.μ. που είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεχόταν καταιγισμό μηνυμάτων μέσω ασυρμάτων από παραπλέοντα τουρκικά πολεμικά πλοία να αποχωρήσει καθώς, όπως ισχυρίζονταν, βρισκόταν εντός της τουρκικής ΑΟΖ, όπως ορίστηκε με το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Προηγουμένως, η ελληνική πλευρά είχε εκδώσει NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτέμβρη, με την Τουρκία να προχωράει σε αντι-NAVTEX, όπου ισχυριζόταν ότι η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα 6 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης. Στην εν λόγω αντι-NAVTEX αναφερόταν μάλιστα ότι οι κινήσεις της Ελλάδας «πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρχές».

Σε αντίδραση από ελληνικής πλευράς, το Σάββατο δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να πραγματοποιήσει «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας» αναφορικά τόσο με την τουρκική παρενόχληση στο «Nautical Geo» όσο και με την έκδοση «παράτυπης NAVTEX» από μεριάς των Τούρκων.

Χτες ακολούθησε και δεύτερο διάβημα, για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και για «την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά».

Συνεχίζοντας δε την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για τον βρώμικο ρόλο των διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου, το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Διεργασίες στο παρασκήνιο

Ολα αυτά ενώ, όπως φαίνεται, στο παρασκήνιο «τρέχουν» διεργασίες και δεν αποκλείεται και μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τις αμέσως επόμενες μέρες, καθώς αυτήν την βδομάδα θα βρίσκονται αμφότεροι στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κι ενώ το παζάρι εντείνεται για όλα τα ζητήματα, από τα Ελληνοτουρκικά έως το Κυπριακό.

Επισημαίνεται ότι πριν αναχωρήσει για τις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε σε «αίτημαΜητσοτάκη για συνάντηση στις ΗΠΑ» που «εμείς θα ικανοποιήσουμε», εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για «ανεπιθύμητες δηλώσεις» που έγιναν στη «συνάντηση των 9 (σ.σ. τη EuroMed9 της Αθήνας)». Ενώ για το Μεταναστευτικό επανέλαβε ότι «η Τουρκία δεν είναι "πορτιέρης" κανενός σε αυτό το θέμα» και ότι «πρέπει να δούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους απέναντι».

Στην Αθήνα, αρχικά πηγές του Μαξίμου αρνούνταν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο με τη δικαιολογία του προγράμματος και ότι δεν υπήρχε σχετικό αίτημα, χτες, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης, λέγοντας ότι «εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά».

Ο ίδιος απέφυγε, εξάλλου, να απαντήσει σε ερώτημα, χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας μπαίνουμε πάλι σε μία κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα στο Μαξίμου τους δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης Μπακογιάννη και Ιμάμογλου, ο οποίος έρχεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του πρώτου στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάη, όταν οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, ως κομμάτι της περιβόητης «θετικής ατζέντας».

Σημειωτέον, στη Ν. Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ βρίσκεται ήδη από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο χτεσινό πρόγραμμα του οποίου, αργά ώρα Ελλάδας, ήταν μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του (στο επίκεντρο θα βρίσκονταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό) και συμμετοχή του σε άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών ξεχωρίζει συνάντησή του, την Πέμπτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και τριμερής τους με συμμετοχή και του Κύπριου. Μια μέρα μετά, την Παρασκευή, προγραμματίζεται τετραμερής με τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τετραμερής αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν «εις βάθος» στον «στρατηγικό διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, τον Οκτώβρη.

Παζάρι Τουρκίας με ΗΠΑ αλλά και Ρωσία

Στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Σεντάτ Ουνάλ, είχε επαφές στην Ουάσιγκτον, όπου συνάντησε τόσο την Αμερικανίδα ομόλογό του, Γουέντι Σέρμαν, όσο και την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. Οι επαφές έγιναν «στο πλαίσιο του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ - Τουρκίας 2021» και οι δύο πλευρές «συζήτησαν την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας και τις ευκαιρίες για την εμβάθυνση διμερώς της συνεργασίας αλλά και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση πεδίων αμοιβαίας ανησυχίας». Ακόμα συζητήθηκαν «θέματα της περιφέρειας, περιλαμβανομένων των εξελίξεων σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν προετοιμασίες για την επίσκεψη εργασίας που θα κάνει ο Ερντογάν στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «θα είναι η πιο ολοκληρωμένη ατζέντα από την έναρξη των διμερών σχέσεων», λέγοντας πως σε αυτή θα βρεθεί και η Συρία, όπως και τα υπόλοιπα περιφερειακά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ