Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές για «στρατηγική σταθερότητα» και οικονομικές σχέσεις

...ενώ επισημαίνεται η «υπερβολικά πολλή κόπρος του Αυγεία» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας

Για «εποικοδομητικές και ανοιχτές συνομιλίες» ΗΠΑ - Ρωσίας έκαναν λόγο Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις επαφές με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους που είχε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, κατά την τριήμερη επίσκεψή της στη Μόσχα.

Η Νούλαντ είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά την εκλογή Μπάιντεν και τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας τον Ιούνη στη Γενεύη. Εκεί, την ίδια ώρα που εντείνεται πολύμορφα η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Μόσχας σε πολλά μέτωπα, είχαν δηλωθεί η προσπάθεια για «ομαλοποίηση» και «προβλεψιμότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, η αναζήτηση συντονισμού όπου εξυπηρετούνται κοινά συμφέροντα και η επανέναρξη διαλόγου για τη «στρατηγική σταθερότητα» (Συνθήκες για εξοπλισμούς κ.λπ.), πάντα με το βλέμμα και σε άλλα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως στην Κίνα.

Σημειωτέον, το 2019 η Νούλαντ, εμφανιζόμενη τότε ως επικεφαλής ΜΚΟ, είχε κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από το ρωσικό ΥΠΕΞ, ως αντίμετρο για αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους αξιωματούχους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ, το ταξίδι της στη Μόσχα επετράπη μετά από συμφωνία διπλωματικής αμοιβαιότητας, που προβλέπει έκδοση αμερικανικής βίζας στον Κ. Βοροντσόφ, αρμόδιο του ρωσικού ΥΠΕΞ για θέματα μη διάδοσης και ελέγχου όπλων μαζικής καταστροφής.

Νούλαντ και Ριάμπκοφ συνομίλησαν για θέματα «στρατηγικής σταθερότητας», ενώ Ρωσία και ΗΠΑ σχεδιάζουν εξειδικευμένες διαβουλεύσεις για θέματα βίζας και λειτουργίας διπλωματικών αποστολών.

Ο δε Ριάμπκοφ εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για τη στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS).

«Υπογραμμίστηκε ότι οι εχθρικές προς τη Ρωσία ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση, αλλά η Μόσχα δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως η συγκρουσιακή γραμμή της Ουάσιγκτον «στο πλαίσιο των οξυμένων διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων» θα προκαλέσει «μόνο περαιτέρω υποβάθμιση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων».

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθύμισε ότι δεν είναι άμεσα δυνατό να επιτευχθούν «κάποιου είδους προωθητικές συμφωνίες», καθώς «στις διμερείς μας σχέσεις υπάρχει υπερβολικά πολλή κόπρος στους στάβλους του Αυγεία, που δεν μπορεί να καθαριστεί τόσο γρήγορα - όμως, φυσικά, χρειάζονται τέτοιες επαφές».

Οι διαβουλεύσεις της Νούλαντ συνεχίστηκαν χτες με συνεργάτες του Πούτιν, μεταξύ τους με τον σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γ. Ουσάκοφ και τον Ντ. Κοζάκ, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας» γύρω από τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο θέμα των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας αναφέρθηκε σε χτεσινή του ομιλία και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για εποικοδομητικές συνομιλίες αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών και ότι οι δύο πλευρές έχουν «αντικειμενικά αμοιβαία συμφέροντα» στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», στην καταπολέμηση των φορολογικών «παραδείσων» και στη σταθεροποίηση των αγορών Ενέργειας.

«Αυτά (...) σίγουρα θα οδηγήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αποκατάσταση των σχέσεών μας και το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ θα σταματήσει να εκμεταλλεύεται τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και εταιρειών», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αναγκάσει την «ExxonMobil» να εγκαταλείψει κερδοφόρα συμβόλαια στη Ρωσία.

Η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν

Οι επαφές της Νούλαντ στη Μόσχα αφορούσαν και τα παζάρια γύρω από τη διεθνή Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ και η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται όρους για την επιστροφή τους.

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «μοιραζόμαστε με τη Ρωσία το κοινό μας συμφέρον για αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση με την JCPOA» και «είναι κάτι που συζητάμε με τη Ρωσία, δεδομένου του κοινού μας ενδιαφέροντος να φροντίσουμε ώστε το Ιράν να μην είναι ποτέ σε θέση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στις συνομιλίες της Βιέννης για την JCPOA, όμως «ο χρόνος είναι περιορισμένος». Ταυτόχρονα, πάντως, οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες για όλες τις επιλογές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας, προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος τους για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ.

Στις ΗΠΑ ο Ρώσος αντιπρόεδρος

«Στον διάλογο με τις ΗΠΑ οι οικονομικοί δεσμοί παίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Α. Αντόνοφ, προαναγγέλλοντας ταξίδι του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Οβερτσούκ, στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, όπου θα έχει επαφές για το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Οπως είπε, οι ΗΠΑ είναι «ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας» και φέτος το ύψος των εμπορικών - επενδυτικών πράξεων «είναι κοντά στο όριο των 30 δισ.». Πρόσθεσε πως υπάρχουν περισσότερες από 1.100 εταιρείες με αμερικανικά κεφάλαια και πως οι δυτικές εταιρείες δεν θα τιμωρηθούν από τη ρωσική κυβέρνηση για εχθρικές αποφάσεις των κυβερνήσεών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για «στρατηγική συνεργασία» (2022-01-20 00:00:00.0)
Αντίδραση Μόσχας στα σχέδια για στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Ουκρανία (2021-10-15 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν για Συρία, Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και άλλα (2020-01-14 00:00:00.0)
Προχωρά η προσέγγιση με το Ιράν (2018-06-22 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια και ζυμώσεις για «διατήρησή» της... (2018-05-16 00:00:00.0)
Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας (2009-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ