Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη νοτιοδυτική Ινδία, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές που συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο. Σε κρατίδια όπως η Κεράλα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν μέχρι και χτες έρευνες μέσα σε λάσπες και χαλάσματα για τον εντοπισμό επιζώντων. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν και να μεταφερθούν σε καταυλισμούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 84 ετών ο Αφροαμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, Κόλιν Πάουελ, στη διάρκεια νοσηλείας του έπειτα από μόλυνσή του με τον κορονοϊό. Ηταν αυτός που είχε χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, τον Μάρτη του 2003, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, την κατοχή «όπλων μαζικής καταστροφής» από την κυβέρνηση του τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Αρκετοί εργάτες τραυματίστηκαν χτες το πρωί από πυρκαγιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο πετρελαίου Mina al-Ahmadi του Κουβέιτ, η λειτουργία του οποίου όμως δεν επηρεάστηκε. Οι περισσότεροι τραυματίες υπέστησαν ελαφρά τραύματα και εισέπνευσαν καπνό.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν νέα εδάφη στις (πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου) επαρχίες Σάμπουα και Μαρίμπ. Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαρίμπ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν και 19 αγνοούνται όταν ανατράπηκε το σκάφος που μετέφερε Τυνήσιους μετανάστες σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Σέμπα. Συνολικά 30 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί στο μικρό σκάφος, από τους οποίους διασώθηκαν μόνο 7.

ΜΠΑΤΟΝ ΡΟΥΖ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 7 τραυματίστηκαν την Κυριακή από πυρά ενόπλου στον χώρο πανεπιστημίου της Λουιζιάνας. Μόνο ένα από τα θύματα της νέας ανταλλαγής πυρών, που εκτυλίχθηκε στη 1 τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, φοιτά στο Grambling State University. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο επεισόδιο μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας στην πανεπιστημιούπολη.

ΜΙΝΣΚ.-- Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκορωσία εγκατέλειψε τη χώρα μετά από απαίτηση της κυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ, απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η γαλλική κυβέρνηση - όπως συνολικά η ΕΕ, οι ΗΠΑ κ.ά. - δεν αναγνωρίζει τη λευκορωσική κυβέρνηση. Το Παρίσι θεωρεί αβάσιμη την απέλαση του Γάλλου πρέσβη και προειδοποίησε ότι θα λάβει αντίμετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ