Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με αιχμή το αίτημα για κλαδική ΣΣΕ απεργούν οι οικοδόμοι

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Τα σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε τροχιά προετοιμασίας της κινητοποίησης, με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, με συνελεύσεις και συσκέψεις, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το ωράριο, το μεροκάματο και την Ασφάλιση.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Γιάννενα, στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, Λευκάδα, στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ. Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου.

Γιατί απεργούμε;

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί απεργούμε;», ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημειώνει: «Η Ομοσπονδία μας πήρε απόφαση για την απεργία στις 4 Νοέμβρη παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι και συνοψίζεται στα εξής: Μεγάλη ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, συμπιεσμένα μεροκάματα, υπονόμευση της Ασφάλισης και κλοπή του ενσήμου, εντατικοποίηση της εργασίας, επίθεση της κυβέρνησης με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο και για εμάς τους οικοδόμους ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για δουλειά τις Κυριακές, με το γελοίο επιχείρημα ότι επιτρέπει μόνο την ...παρασκευή σκυροδέματος, λες και το μπετό θα φτιαχτεί χωρίς οικοδόμους».

Οσο για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος, ο Β. Συρίγος σημειώνει: «Ο κλάδος αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ανάπτυξη. Εργα πραγματοποιούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ και η συμβατική οικοδομή έχει δουλειά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά αυτά τα έργα δεν αφορούν την αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση της χώρας ή τη φθηνή κατοικία. Η Εργατική Εστία έχει σταματήσει τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, ενώ στους εργαζόμενους γίνεται παρακράτηση 1% του μισθού τους κάθε μήνα. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά και να νιώθει ασφαλής ο λαός της χώρας μας. Την ίδια ώρα, τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα.

Αυτή η ανάπτυξη, το πόσο θα επηρεαστεί από τη μεγάλη άνοδο των οικοδομικών υλικών θα φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, έχει αρχίσει ήδη το γνωστό τροπάρι από τους εργολάβους ότι "είχαμε κλείσει τη δουλειά με τα υλικά και τώρα δεν βγαίνουμε", καλώντας ουσιαστικά τους οικοδόμους να μη ζητούν αυξήσεις στο μεροκάματο.

Η προηγούμενη καπιταλιστική κρίση τσάκισε τους οικοδόμους, πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματά μας. Ο,τι απόμεινε είναι απόρροια των αγώνων της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Στα χρόνια της μεγάλης ανεργίας, πολλοί συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι άλλαξαν επάγγελμα. Η αύξηση της παραγωγής δημιουργεί για τις εταιρείες ζήτηση χεριών, τα οποία δεν επαρκούν. Οι εταιρείες ζητούν κόσμο αλλά με μεροκάματα πείνας. Δηλαδή, σήμερα, σε ένα από τα πιο δύσκολα, βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, το μεροκάματο του ανειδίκευτου είναι στα 30 ευρώ και με τα μισά ένσημα κλεμμένα... Είναι ψέμα ότι οι εταιρείες ψάχνουν γενικά και δεν βρίσκουν εργάτες, απλά ψάχνουν τζάμπα εργάτες και δεν βρίσκουν!».

Ο Β. Συρίγος στέκεται και σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα, αυτό των εργατικών «ατυχημάτων», λέγοντας: «Η κυβέρνηση και ο υπουργός της, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από το 2018 να δώσουν στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα. Αυτό είναι απαράδεκτο και δείχνει την απόφασή τους να τα δώσουν όλα στις εταιρείες αφαιρώντας και τους ελάχιστους μηχανισμούς ελέγχου που υπήρχαν. Η Ομοσπονδία δεν έχει περάσει ούτε μια βδομάδα όλα αυτά τα χρόνια που να μην καταγράφει σακατεμένο ή και νεκρό συνάδελφο. Τα γιαπιά από την εντατικοποίηση και τους νόμους του κεφαλαίου έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Π.χ. την περίοδο της πανδημίας όλα τα εργοτάξια δούλευαν κανονικά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

Σύμβαση με αυξήσεις και υποχρεωτικότητα για να πάψουν τα μεροκάματα πείνας

Για τις διεκδικήσεις των οικοδόμων ο Β. Συρίγος σημειώνει:

«Τα αιτήματα με τα οποία κατεβαίνουμε στην απεργία παίρνουν υπόψη τα παραπάνω και καταθέτουμε στον εργοδοτικό σύνδεσμο πρόταση για κλαδική Σύμβαση με κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ, την επαναφορά τριετιών, κ.λπ. Η υποχρεωτικότητα της Σύμβασης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να σταματήσουν συνάδελφοι να πληρώνονται με μεροκάματα πείνας. Θα βάλει φρένο στην κλοπή της Ασφάλισης που γίνεται με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να δηλώνονται χιλιάδες ένσημα με μεροκάματο το κατώτερο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, 27 ευρώ, με αποτέλεσμα μη καταβολή δωρόσημου, αρνητική εξέλιξη στη συνταξιοδότηση. Με το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου - Βρούτση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με την κατάσταση που επικρατεί στα εργοτάξια, ποιος οικοδόμος θα φτάσει 4.500 ένσημα για να πάρει σύνταξη - ψίχουλα στα 67;

Η απεργία μας είναι ένα βήμα κλιμάκωσης απέναντι στη συνολική επίθεση που γίνεται στην εργατική τάξη από κυβέρνηση και εργοδοσία. Την ίδια μέρα, θα είμαστε το πρωί στην περιφρούρηση του αγώνα, στις 10 στην Κάνιγγος στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και το απόγευμα στις 7 στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στην ακρίβεια, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που θέλει να μας βάλει στον γύψο. Συνεχίζουμε ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Οι συνάδελφοι σε όλα τα εργοτάξια στηρίζουν και επικροτούν τον δρόμο του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ