Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΕ
Κάθε εργαζόμενη στο Εμπόριο έχει θέση στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ

Ελένη Ξηρογιάννη, Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω

Κάθε γυναίκα που εργάζεται στο Εμπόριο έχει θέση στο κίνημά μας, στον Σύλλογο και την Ομάδα της ΟΓΕ. Εχει θέση στον συλλογικό αγώνα για εργασία και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Μια εργαζόμενη στο Εμπόριο καλείται να είναι ολοένα και πιο παραγωγική και ταυτόχρονα πιο φθηνή και «ευέλικτη» για να συγκεντρώνουν υπέρμετρα κέρδη. Σημαίνει να εργάζεται χωρίς σταθερά αλλά με διευρυμένα, άστατα, σπαστά ωράρια, τα οποία μπορεί να ανακοινώνονται και την τελευταία στιγμή, και τις Κυριακές, σερί ακόμα και για 12 μέρες. Σημαίνει να μην μπορεί να πάρει την καλοκαιρινή άδεια παρά μόνο κομματιαστά και όποτε θέλει η εργοδοσία, να μην έχει ούτε μια κοινή βδομάδα να κάνει διακοπές με την οικογένειά της. Σημαίνει να υπομένει σε μια εργασία που ρουφάει όλη την ενεργητικότητά της. Της ζητάνε ακόμα να σηκώνει τα ίδια βάρη με τους άντρες συναδέλφους της, χωρίς να έχει την ίδια μυική δύναμη, και επιπρόσθετα, κουρασμένη όπως είναι, να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις προσβολές για την εμφάνισή της, γιατί η ίδια χρησιμοποιείται για την προσέλκυση πελατών και την αύξηση των πωλήσεων του καταστήματος. Μια συναδέλφισσα που ήθελε να κάνει οικογένεια, να κάνει παιδιά, παραιτήθηκε, γιατί είχε ήδη δύο αποβολές από τις άσχημες συνθήκες εργασίας σε γνωστό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

Σε αποθήκη - μεγαθήριο της εταιρείας ένδυσης απασχολούνται κατά πλειοψηφία γυναίκες από τα δυτικά προάστια, με τους χειρότερους όρους. Η ατομική τους σύμβαση εργασίας, η οποία αποτυπώνει κατά γράμμα τον νέο νόμο - έκτρωμα πολύ πριν ψηφιστεί, τις αναγκάζει να δουλεύουν χωρίς πόστα, εξαντλητικά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που λάβαμε στον ΣΕΑ για εργατικά ατυχήματα νέων κοριτσιών. Πρόκειται για νέα κορίτσια που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η εργοδοσία τις εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο.

Η κοινή δράση της ΟΓΕ με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας μάς δίδαξε την αξία που έχει ο συντονισμένος αγώνας πάνω στα κοινά μας προβλήματα. Γι' αυτά τα ζητήματα έχουμε διαμορφώσει πλαίσια πάλης με κοινές διεκδικήσεις, από τις οποίες δεν θα κάνουμε πίσω. Θα τις εμπλουτίζουμε συνεχώς.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ, μαζί με μέλη από το σωματείο, έκαναν κατορθωτό να φτάσουμε πιο πλατιά και να απευθυνθούμε σε περισσότερες εργαζόμενες σε πολλές γειτονιές σε όλη την Αθήνα. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απηύθυνε η ΟΓΕ σε σωματεία στα πλαίσια της πετυχημένης καμπάνιας ενάντια στα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο.

Η συνεργασία της ΟΓΕ με τον Σύλλογο αρχίζει να παίρνει μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά. Στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αξιοποιούμε συστηματικά το Δελτίο της ΟΓΕ. Το διακινούμε στις Γενικές Συνελεύσεις μας και μέσα σε χώρους δουλειάς. Αξιοποιούμε την ύλη του γιατί μας βοηθά να προσεγγίζουμε πιο εύστοχα τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες του κλάδου, τις οποίες παλεύουμε να οργανώσουμε.

Πρωτοπόρες συναδέλφισσες συμμετέχουν και στους Συλλόγους και τις Ομάδες στη γειτονιά. Ετσι μεταφέρουν τη ζωντανή πείρα από τον κλάδο και βοηθάνε, μπαίνοντας οι ίδιες μπροστά, οι Σύλλογοι με τη δράση τους να αγκαλιάζουν τις εμποροϋπαλλήλους, δίπλα στις άλλες μισθωτές, στις αυτοαπασχολούμενες. Αυτές είναι πρωτοβουλίες που μας άφησαν παρακαταθήκη. Μας άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν πώς πρέπει από κοινού, σταθερά, να συνεχίσουμε τη δράση μας, που τώρα έχει νέες απαιτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ