Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης από τους ναυτεργάτες

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας που ξεκινάει στις 10 Νοέμβρη στις 6 τα ξημερώματα, με προοπτική κλιμάκωσης, έχουν ριχτεί οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με πολύμορφη δράση, συσκέψεις και περιοδείες στα καράβια.

Πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, την οποία επιδίωξε να την περάσει στα μουλωχτά, που ουσιαστικά καταργεί πλήρως τις οργανικές συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία, διευρύνοντας την εργασιακή ζούγκλα και αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κούρσα της κερδοφορίας που καταγράφουν οι εφοπλιστές των οποίων ο στόλος είναι πρώτος παγκοσμίως και διαρκώς αυξάνεται με νέα πλοία, φέρει ατόφια τη σφραγίδα της συνεχούς έντασης της εκμετάλλευσης στα καράβια, με τους εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να θέλουν πλέον να μπει και επίσημα ταφόπλακα και στις ΣΣΕ.

Είχε προηγηθεί η ρύθμιση πέρσι το καλοκαίρι, που επιχείρησε και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ να ψηφίσει εν κρυπτώ, που προέβλεπε την κατάργηση των ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.

Σε ανακοίνωσή τους, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι αυτό που ανέδειξαν στην ΕΕ της ΠΝΟ, που αποφάσισε την απεργία, ήταν πως «η αντεργατική νομοθεσία (ν.4808/2021, ν.4714/2020 κ.ά.), η ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανεργία, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, οι αντικαταστάσεις πληρωμάτων στα ποντοπόρα, τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα - πιστοποιητικά, είναι οι συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν σε βάρος των ναυτεργατών». Γι' αυτό και η οργάνωση απεργιακού αγώνα με προοπτική κλιμάκωσης, «που να συμβάλει στο συντονισμό δράσης με συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης» είναι επιβεβλημένη.

Στη βάση αυτή πρότειναν και τη συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη (6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη Πειραιά). Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς απείχε η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ