Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από τον Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού. Χτες ξεκίνησαν ένα δεκαήμερο αγωνιστικών πρωτοβουλιών, με στάσεις εργασίας τις πρωινές ώρες, ενώ για αύριο Πέμπτη έχει αποφασιστεί 24ωρη απεργία. Στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 28 Οκτώβρη με σημαντική συμμετοχή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τους 20 έφτασαν οι νεκροί - κυρίως οικοδόμοι - από την προχτεσινή κατάρρευση 21ώροφου κτιρίου υπό κατασκευή σε εμπορικό προάστιο της πόλης Λάγκος στη Νότια Νιγηρία. Αγνοούνται τουλάχιστον άλλα 100 άτομα. Στο μεταξύ, χτες ένοπλοι εισέβαλαν για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Αμπούτζα, παίρνοντας ως ομήρους 6 άτομα.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Γκ. Παναγιότοφ, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 350 στρατιώτες έχουν σταλεί στα σύνορα με την Τουρκία για να στηρίξουν τη συνοριακή αστυνομία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Τον Αύγουστο η Βουλή είχε αποφασίσει να στείλει στρατιωτική δύναμη μέχρι και 700 ανδρών στα σύνορα με Τουρκία και Ελλάδα για να βοηθήσουν και στην κατασκευή φραχτών.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατηγόρησε χτες την προεδρική φρουρά ότι πυροβόλησε εναντίον άοπλων Αιγυπτίων - μελών της «ειρηνευτικής» δύναμης MINUSCA, και τραυμάτισε 10 από αυτούς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα ζητήσει σήμερα ο απόστρατος, πρώην υπουργός Αμυνας Ν. Τσιούκα, στον οποίο ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλ. Γιοχάνις ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Κόμματος υπερψήφισαν στις αρχές Οκτώβρη και πρώην εταίροι του, όπως το κόμμα USR. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του ο Τσιούκα είπε ότι θα συνεργαστεί με «όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις». Το σοσιαλδημοκρατικό PSD δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Τσιούκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ρωσία και Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», επεξεργάζονται νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «χαλαρώσουν» οι κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Αναφέρεται ότι οι δύο δυνάμεις θα προτάξουν μεταξύ άλλων την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ορισμένων προϊόντων από την Πιονγιάνγκ, «με σκοπό να ενισχύσει τα προς το ζην του άμαχου πληθυσμού».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέα απόπειρα πειρατών - η δεύτερη σε λίγες βδομάδες - να καταλάβουν ιρανικό τάνκερ σημειώθηκε λίγο πριν από τα Στενά Μπαμπ αλ Μαντίμπ που ενώνουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό. Η απόπειρα αποτράπηκε μετά τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών από ταχύπλοο των Φρουρών της Επανάστασης. Στο μεταξύ, σε καραντίνα τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και προώθηση τρομοκρατίας, για την υπόθεση ενός άνδρα που φέρεται να απείλησε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με μαχαίρι, στο σταθμό Σεν Λαζάρ.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες τρεις Κινέζοι πολίτες που εργάζονταν για την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία COVEC και απήχθησαν στο νοτιοδυτικό Μάλι τον περασμένο Ιούλη. Απελευθερώθηκαν χτες έπειτα από επιχείρηση του στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ