Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
«Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

«

Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους από τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλους εκπροσώπους από τις Ενώσεις του κεφαλαίου, οι οποίοι έδωσαν τα εύσημα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων που έγινε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν παρέλειψαν να προβούν σε διάφορες παρατηρήσεις για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και «ζεστό» χρήμα. Ενδεικτικά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης, βρήκε θετικό το νομοσχέδιο και ότι καλύπτει με «ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο διαχρονικά αιτήματα» των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια πρότεινε περαιτέρω «βελτίωση των χρηματοροών των επενδυτικών σχεδίων», «να επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ενισχύσεων με βεβαιωμένες υποχρεώσεις επιχειρήσεων. Δηλαδή, να θεσπιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών άμεσων και έμμεσων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. με την απαίτηση της επιχορήγησης, στο πλαίσιο φυσικά του συμψηφισμού βεβαιωμένων υποχρεώσεων με το Δημόσιο».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη θετική κατεύθυνση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός φιλικότερου και πιο ευέλικτου επενδυτικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Γ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πρότεινε για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας «να διερευνηθεί ο τρόπος ώστε να λάβουν ενισχύσεις ακόμη μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες».

Ο Κ. Θέος, γενικός διευθυντής της «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», ανέφερε ότι ο «αναπτυξιακός» νόμος «καλύπτει με πληρότητα όλες τις απαιτήσεις που χρειάζονται, προκειμένου να έχουμε ένα εργαλείο σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής της σημερινής. Ειδικά με το καθεστώς που αφορά την "πράσινη" μετάβαση, την εξωστρέφεια, τις μεγάλες επενδύσεις, τη μεταποίηση. Ως τέτοιο το χαιρετίζουμε».

Από την άλλη, βέβαια, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, Π. Τοκούζης, δηλαδή αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων δωματίων, ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν έχουν επωφεληθεί ούτε από προγράμματα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού αλλά ούτε και από μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας», ζητώντας έστω και τώρα την ένταξή τους στον νόμο, χωρίς βέβαια να λάβει καμία απάντηση από τον υπουργό.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, με τον εισηγητή του, Χ. Μαμουλάκη, να λέει για τον «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ ότι «εδώ έχουμε έναν εμβληματικό, σημαντικό νόμο. Πάντοτε οι αναπτυξιακοί νόμοι είναι σημαντικοί». Εξέφρασε την απορία «ποια είναι η αναγκαιότητα τώρα ενός νέου νόμου, δεδομένου ότι εδώ και δυόμισι χρόνια εκτελείτε και ενισχύετε τα υφιστάμενα καθεστώτα του δικού μας νόμου». Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση προκαλεί δυσκολίες στην «πράσινη» μετάβαση επειδή ακόμα δεν «υπάρχει ωρίμανση μελετητική των πολεοδομικών σχεδίων», κάτι που «δημιουργεί δυσκολίες στην ίδια την εφαρμογή του οποιουδήποτε επενδυτικού σχεδίου» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, για την επιφύλαξη που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «θεωρώ ότι είναι λάθος να μην ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» γιατί «ο νόμος που φέρνουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας που αποκτήσαμε αυτά τα δυόμισι χρόνια δουλεύοντας τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο», δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, «και προσπαθήσαμε να δούμε πού κολλάει το σύστημα και πού είναι το σημείο που δυσκολεύει και αυτό να διορθώσουμε». Επιφύλαξη δήλωσαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, κατά το ΜέΡΑ25.

Η λυπητερή...

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταψήφισε τον «αναπτυξιακό» νόμο. Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, την ώρα που εργατικές - λαϊκές οικογένειες έχουν γυρίσει στο μαγκάλι για να ζεσταθούν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα κόπτονται για το πώς θα εξασφαλιστούν χρήμα με τη σέσουλα και σωρό από προνόμια στους επιχειρηματκούς ομίλους, όπως άλλωστε γίνεται με τους «αναπτυξιακούς» νόμους όλων των κυβερνήσεων, στέλνοντας τη λυπητερή στον λαό, επιδεινώνοντας διαρκώς το επίπεδο της ζωής του. Ετσι και τώρα, όπως ανέφερε, «όλα τους τα δίνετε, επιδοτήσεις, "ζεστό" χρήμα, φοροαπαλλαγές στα κέρδη, στον φόρο εισοδήματος, μηχανήματα, τζάμπα δουλειά. Οι ίδιοι τι βάζουν; Τι ρισκάρουν; Τίποτα. Σίγουρη κερδοφορία».

Ενώ τόνισε ότι «και σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως και συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα, φορολογική πολιτική, διαχείριση πανδημίας, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπά, όπως και συνολικά η στάση και οι θέσεις όλων των αστικών κομμάτων, εμείς λέμε ότι πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες, να σκεφτούν έξω από τα πλαίσια αυτής της βάρβαρης πολιτικής, να οργανώσουν συλλογικό αγώνα για το δίκιο τους» σε «σύγκρουση και όχι ανοχή ή συναίνεση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ