Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ευρωατλαντικός «δίαυλος» την ώρα που μυρίζει μπαρούτι

Στη Μόσχα βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, την ώρα που η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας «χτύπαγε κόκκινο».

Με αυτή ως φόντο στο επίκεντρο βρέθηκαν η «κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη» οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, Συρία και Λιβύη, όπως και οι διμερείς σχέσεις, σε Ενέργεια και αλλού.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι με τον Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια» αλλά ότι αυτό δήθεν δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Αθήνα ακούει με προσοχή τις θέσεις της Ρωσίας, όπως και άλλων χωρών για το θέμα, καλώντας όλα τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν στη βάση διαλόγου με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης στο Ουκρανικό, δηλώνοντας τη στήριξη της Αθήνας στις Συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώντας ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή. Αναφορά έκανε και στην ελληνική ομογένεια στην περιοχή της Μαριούπολης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να την προστατέψει», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για την προστασία της έλαβε από τον Λαβρόφ «απάντηση σε θετική κατεύθυνση».

Παραπέρα, είπε ότι ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για τις εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, τη «συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επιθετικότητα», προσθέτοντας πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη αλλού και θέτει ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου όπου και συμμετείχε, σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε «την απόλυτη συμπόρευση και συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας» και στο θέμα της Ουκρανίας, απειλώντας ότι «θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο την Αθήνα, διαβλέποντας «θετική δυναμική» στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που όπως είπε συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Για το Ουκρανικό είπε ότι να γίνει συζήτηση όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας και «το καπρίτσιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» όπως είπε, «αλλά για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, στη βάση των συμφωνηθέντων στον ΟΑΣΕ», καλώντας και τους Δυτικούς «που επηρεάζουν το Κίεβο» να πιέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, και τονίζοντας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ «δυστυχώς δεν απαντούν στο θέμα που βάλαμε και έχουμε συναποφασίσει στον ΟΑΣΕ, ότι καμία χώρα δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών».

Παραπέρα, χαρακτήρισε χρήσιμη και περιεκτική τη συζήτηση με τον Ν. Δένδια για την κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Κάλεσε οι «διαφορές» Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπιστούν μέσω του Διεθνούς Δικαίου, με συμφωνία των δυο μερών πάνω στο πλαίσιο συζήτησης, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνδράμει στη «διαμόρφωση των συνθηκών της διευθέτησης». Τέλος, για το Κυπριακό, τόνισε την «ανάγκη για διευθέτηση» βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, κάνοντας και πρόταση «τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να αναλάβουν ρόλο εγγυητών της υλοποίησής τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ για στρατιωτική στήριξη και «εγγυήσεις ασφαλείας» (2023-04-21 00:00:00.0)
Ζεσταίνεται το παζάρι για τη διασφάλιση και της ΝΑΤΟικής συνοχής (2022-02-10 00:00:00.0)
Προσφέρθηκε για υπηρεσίες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ (2019-11-07 00:00:00.0)
Συνομιλίες Λαβρόφ - Μάας για την Ανατολική Ουκρανία (2019-08-23 00:00:00.0)
Συγκρούσεις πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων (2014-12-06 00:00:00.0)
Διπλωματικό «πόκερ» εν εξελίξει (2014-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ