Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των θυμάτων

Τα μέτρα για τον κορονοϊό συνεχίζουν να πλήττουν τη δημοσιότητα της δίκης του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη, ο οποίος δικάζεται για 4 βιασμούς αγοριών, εκ των οποίων τα 3 ήταν ανήλικα. Ενταση προκλήθηκε και χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών όταν ξεκίνησε η διαδικασία, καθώς τέθηκε θέμα για το ποιοι θα παρακολουθήσουν τη δίκη, στη μικρής χωρητικότητας δικαστική αίθουσα όπου διεξάγεται. Από την προηγούμενη δικάσιμο, η απόφαση της προέδρου του δικαστηρίου, Παναγιώτας Γιούπη, ήταν να επιτραπεί η είσοδος σε 4 μόνο δημοσιογράφους, ενώ χτες επέτρεψε ο αριθμός των δημοσιογράφων από τη λίστα των διαπιστευμένων να είναι 5.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημ. Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, ζήτησε να μην επιτραπεί η είσοδος για την καταγραφή της δίκης από μέλη του παρατηρητηρίου «Lignadis Watch», αίτημα που έκανε δεκτό το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι ανάλογες καταγραφές έχουν γίνει και σε άλλες δίκες. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φλεβάρη του 2021 δημοσιεύτηκε η πρώτη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ μετά ακολούθησαν κι άλλες.

Το παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφει τον τρόπο που ο σκηνοθέτης και ηθοποιός προσέλκυε τα ανήλικα αγόρια και με τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών κ.ά. τα έκανε ευάλωτα στις ορέξεις του.

Χτες ολοκλήρωσε την κατάθεσή του το πρώτο θύμα, ένας 27χρονος Αιγύπτιος, που έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε το 2011, όταν ήταν σε ηλικία 15 χρόνων, μετά την ανάπτυξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, εξαιτίας της επιθυμίας του να ασχοληθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο μάρτυρας ανάμεσα σε άλλα είπε: «Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί (...) Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα (...) Μετά από μέρες με πήρε και μου είπε "Τι κάνεις; Πώς είσαι;". Σαν να μην είχε γίνει κάτι. Του είπα με πολλά νεύρα "μη με ξαναπάρεις, θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο". Μου ζήτησε να μην το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Εχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά (...) Με εκμεταλλεύτηκε, μου έδωσε το "μικρό ψαράκι" για να με τραβήξει έξω, εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε και ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Το μόνο πράγμα που είχα με τον κατηγορούμενο ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά». Ο κατηγορούμενος σε δηλώσεις αρνήθηκε τις κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ