Παρασκευή 4 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΥΗ
Απαγωγή υπουργών και αντιπαράθεση

Ρευστή κατάσταση διαμορφώνεται για άλλη μια φορά στη Λιβύη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάφλεξης συγκρούσεων, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων Δύσης, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων. Προβλήματα στη διαδικασία ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του διορισμένου από το κοινοβούλιο πρωθυπουργού Φάτχι Μπασάγα επιχειρεί να βάλει ο προηγούμενος μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του.

Το κοινοβούλιο είχε προγραμματίσει αργότερα χτες την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα αναφέρθηκε ότι μία ένοπλη ομάδα που στηρίζει τον Ντμπεϊμπά απήγαγε στη Μιζουράτα τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν οδικώς από την Τρίπολη στο Τομπρούκ, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας. Το γραφείο του Μπασάγα επιβεβαίωσε την απαγωγή των υπουργών και κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Στη συνέχεια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί κανονικά σήμερα, παρά την απουσία των δύο υπουργών.

Την Τρίτη η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, μια κίνηση της οποίας την εγκυρότητα αμφισβήτησε και ο ΟΗΕ την Τετάρτη το βράδυ, επειδή δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας μέχρι τέλους. Παράλληλα ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, μετά την αναβολή τους τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ενοπλες ομάδες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες κυβερνήσεις κινητοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες στην Τρίπολη και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η πολιτική κρίση θα βυθίσει και πάλι τη χώρα σε νέο κύκλο βίαιων αντιπαραθέσεων. Ο Ντμπεϊμπά ανέλαβε πέρυσι τον Φλεβάρη επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβρη. Ομως οι εκλογές αναβλήθηκαν επ' αόριστον, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών των δύο πλευρών. Ο 59χρονος Μπασάγα διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών το 2018, ενώ τον Δεκέμβρη προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το κοινοβούλιο στην Ανατολική Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ