Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολη η χώρα ένα απέραντο ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ

Στον Πειραιά βρίσκεται σήμερα το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» καθώς στο πλαίσιο κλιμάκωσης της κρίσης στο Ουκρανικό, η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, από όπου αεροσκάφη απογειώνονται σε αποστολές έως τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, πανίσχυρα πλοία απλώνονται σε κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους και χερσαίες δυνάμεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών διεκπεραιώνονται προς την Ανατολική Ευρώπη.

Δύο από τα πέντε ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το στοιχείο που παρουσιάστηκε χτες από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει συνολικά 5 αεροπλανοφόρα σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων τα δύο... βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, μαζί με τις πανίσχυρες αρμάδες συνοδείας τους και στο στόχαστρο δεκάδων ρωσικών μέσων που επίσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Συνολικά, η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ελληνικά πλοία, όπως π.χ. η φρεγάτα «Αιγαίον», ενταγμένη σήμερα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ή η φρεγάτα «Υδρα» που έχει ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Θυμίζουμε πως, πέρα από το «Ντε Γκολ» που σήμερα θα επισκεφτούν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλ. Παρλί, αφού πρώτα, μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας όσο και των ναυπηγείων «Naval Group, βάλουν τις τελικές υπογραφές στις συμβάσεις απόκτησης 3+1 φρεγατών και των 6 επιπλέον «Rafale» (προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών), στη Σούδα βρίσκεται για ανεφοδιασμό και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», το οποίο έσπευσε να επιθεωρήσει προχτές ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ.

Το αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε τις προηγούμενες βδομάδες επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, απ' όπου τα αεροσκάφη του έφτασαν έως τη Ρουμανία, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Σημειωτέον, η Σούδα είναι φορτωμένη και στο αεροπορικό σκέλος της. Π.χ. αυτές τις μέρες είχαν σταθμεύσει εκεί τουλάχιστον ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου - πετάει σε αποστολές μέχρι τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), δύο μεταγωγικά και ένα ιπτάμενο τάνκερ, έτοιμο ανά πάσα ώρα να ανεφοδιάσει στον αέρα μαχητικά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

«Ενα μίνι ΝΑΤΟ» στην πρόβα πολέμου «Ηνίοχος»

Στο μεταξύ, μαχητικά «Rafale» του «Ντε Γκολ» άνοιξαν χτες πυρ στο Πεδίο Βολής «Καράβια», ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν μέρος στην άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Ηνίοχος 22», η οποία, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, συγκεντρώνει «ένα μίνι ΝΑΤΟ» στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι η «Ηνίοχος», στην οποία συμμετέχουν 9 χώρες με μέσα και 10 ως παρατηρητές, θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 28 Μάρτη έως την Πέμπτη 7 Απρίλη, με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (έχει ήδη ξεκινήσει η μεταστάθμευση εκεί μέσων και προσωπικού). Διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις: Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο, από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη αλλά και αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) «E2C Hawkeye». Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη «F-15» και μη επανδρωμένο αεροσκάφος «MQ-9 Reaper». Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη «F-16», ιπτάμενο ραντάρ «G-550» και ιπτάμενο τάνκερ «B-707». Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado». Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο «AW139». Η Σλοβενία με αεροσκάφη «PC-9Μ».

Επίσης, θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές οι Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κουβέιτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.

Η άσκηση αφορά στη διεξαγωγή διακλαδικών και αεροπορικών επιχειρήσεων που πιάνουν όλο το φάσμα του πολέμου. Αλλωστε, για πρώτη φορά φέτος αυτή θα διεξαχθεί παράλληλα με την «Ωρίων 22» (28/3 - 8/4), άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τμημάτων από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία. Φέτος, αποφασίστηκε να διεξαχθούν ταυτόχρονα και με σενάρια που θα αλληλεπιδρούν π.χ. με καταδείξεις «εχθρικών» στόχων στο έδαφος από κομάντος JTAC (Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης) προς «φίλια πτητικά μέσα». Αλλο ένα δείγμα ότι ανεβάζουν παντού επίπεδο και ταχύτητες στην εμπλοκή.

«Ορμητήριο» χιλιάδων ΑμερικανοΝΑΤΟικών η Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη η δεύτερη, κατά σειρά, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, διεκπεραίωση δυνάμεων και υλικού από και προς ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Με το πλοίο «Liberty Passion» να αποχωρεί από τον ακριτικό λιμένα, ο Πάιατ έσπευσε δημοσίως να ευχαριστήσει τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για την «υποστήριξη», τονίζοντας ξανά «τη στρατηγική αξία αυτού του λιμανιού και των τροποποιήσεων» στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Στην Αλεξανδρούπολη είχε ξεφορτώσει και το πλοίο «Hartland Point», ενώ περί τις 30 του μήνα αναμένεται άλλο ένα οχηματαγωγό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το «Liberty King», όλα τους αφήνοντας στρατιωτικό υλικό, το οποίο κατόπιν διεκπεραιώνεται σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η Αλεξανδρούπολη μαζί με λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία είναι σημεία εισόδου αυτόν τον μήνα για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα προς την Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Army Europe - Africa), αυτόν τον μήνα και από τα τρία λιμάνια θα μεταφερθούν 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα. Θα ακολουθήσουν τον Απρίλη 4.000 στρατιώτες, οπότε και αναμένεται νέα τέτοια ...αξιοποίηση του θρακιώτικου λιμένα. Ολα για να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές «πρόβες πολέμου» με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022» ήδη από τον Νοέμβρη είχαν διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης προς στρατηγικά σημεία της Ευρώπης ελικόπτερα και προσωπικό της 1st Air Cavalry Brigade.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντ. Κουλέμπα, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου. Ο Ουκρανός φέρεται να ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ουκρανία και να ευχαρίστησε τον Δένδια για την «πρωτοβουλία» που ανακοίνωσε προχτές περί μετάβασής του στη Μαριούπολη ώστε να ηγηθεί αποστολής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλωστε, ο ίδιος ο Κουλέμπα γνωστοποίησε ότι με τον Ν. Δένδια συμφώνησαν πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ