Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η τριήμερη επίσκεψη σε Γράμμο - Βίτσι

Σε ένα τριήμερο γεμάτο συγκίνηση και έμπνευση από την ηρωική δράση των κομμουνιστών την περίοδο 1940 - 1949 εξελίχθηκε η επίσκεψη στον Γράμμο και στο Βίτσι από την Τομεακή Οργάνωση ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επίσκεψη η όποια πραγματοποιήθηκε από 25 έως 27 Μάρτη, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και τα μοναδικά τοπία της, τα οποία είναι σημαδεμένα στην κυριολεξία με το αίμα των αγωνιστών του ΔΣΕ, ενώ η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκαν από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αρχή έγινε από την επίσκεψη στο Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, ενώ την επόμενη μέρα ακολούθησε η στάση στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Εκεί ο Δ. Γόντικας εξιστόρησε τον μεγάλο ελιγμό που έκαναν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από τον Γράμμο στο Βίτσι το καλοκαίρι του 1948, ύστερα από 75 μέρες μαχών. Ακόμα, έγινε ξενάγηση σε χωριά και αντίστοιχα μνημεία που σηματοδοτούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, και ιδιαίτερα στην Ελεύθερη Ελλάδα. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ο αστικός στρατός εξαφάνισε στην κυριολεξία ολόκληρα χωριά στο πλαίσιο του χτυπήματος του ΔΣΕ.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα των επισκέψεων το Μνημείο που στήθηκε από το ΚΚΕ στη Φλώρινα, για να τιμήσει τους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Φλώρινας (11-13/2/1949). Από τον ηρωικό αυτό τόπο στάλθηκε μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με το σύνθημα «Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Οι λαοί θα νικήσουν».


Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο για τον ΔΣΕ το οποίο κατασκεύασε το ΚΚΕ στο χωριό Θεοτόκος, στην καρδιά του Γράμμου, και με τους εκδρομείς να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής γεμάτοι με το αίσθημα της μαχητικής αισιοδοξίας για τους αγώνες που έπονται.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ