Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναθερμαίνει διάφορα παζάρια με Ευρωπαίους

Την όξυνση των παζαριών της Αγκυρας με τη Δύση και ειδικά τους Ευρωπαίους επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην άμυνα του ΝΑΤΟ, στη βάση του πνεύματος της Συμμαχίας», αλλά και ότι «την ίδια αλληλεγγύη περιμένουμε και από τους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος ηγέτης, που έσπευσε να πει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επέμεινε στην άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια και στην Τουρκία (εξαιτίας π.χ. της αγοράς των ρωσικών «S-400»), υποστηρίζοντας ότι αυτές «δεν είναι προς αμοιβαίο όφελος» και ότι «οι περιορισμοί δεν θα πρέπει καν να συζητούνται μεταξύ των συμμάχων, πόσο μάλλον να εφαρμόζονται».

Αναφέρθηκε ακόμα σε «κάποια βήματα» που έχουν γίνει στις σχέσεις με τη Γαλλία, με την οποία διατηρούνται βασικές διαφορές αλλά και κοινό ενδιαφέρον συνεργασίας σε τομείς όπου το επιβάλλουν τα συμφέροντα σημαντικών μερίδων του κεφαλαίου στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων εξέφρασε σκέψεις «να αναβιώσουμε τα βήματα που κάναμε ως Τουρκία - Γαλλία - Ιταλία», αναφερόμενος σε μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των σημερινών συστημάτων αεράμυνας SAMP-T της εταιρείας «Eurosam».

Αντίστοιχες αναφορές έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι σε δικές του δηλώσεις. Υπενθύμισε ότι μία από τις πλατφόρμες τριμερούς συνεργασίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια διεκόπη, αλλά όπως είπε «αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου αυτήν την ομάδα» και «θα έχουμε σύντομα μια συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ