Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Βούλιαξε» η χώρα από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

«

Βούλιαξε» η χώρα από ΝΑΤΟικά πλοία, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κρίσης στο Ουκρανικό, ως συνέπεια των σχετικών Συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και με τη Γαλλία για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Χαρακτηριστικά, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ», μετά τον ελλιμενισμό του την προηγούμενη βδομάδα στον Πειραιά, βρίσκεται πλέον στη Σούδα, μαζί με το πλοίο υποστήριξης «Marne», τη φρεγάτα «Normandie», αλλά και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ross». Στον δε Πειραιά έδεσαν το γαλλικό αντιτορπιλικό «Forbin» και η φρεγάτα «Alsace».

Σημειωτέον, μαχητικά «Rafale» του γαλλικού αεροπλανοφόρου παίρνουν μέρος στην άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Ηνίοχος 22», η οποία, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, συγκεντρώνει «ένα μίνι ΝΑΤΟ» στην Ελλάδα, μια τεράστια ισχύ πυρός μια ανάσα από τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θυμίζουμε ότι στην «Ηνίοχος» συμμετέχουν 9 χώρες με μέσα και 10 ως παρατηρητές, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 7 Απρίλη, διεξάγεται με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις:

Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο, από το οποίο επιχειρούν μαχητικά αλλά και αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) «E2C Hawkeye». Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη «F-15» και μη επανδρωμένο αεροσκάφος «MQ-9 Reaper» (στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει μετασταθμεύσει και ιπτάμενο τάνκερ που στο πλαίσιο της άσκησης θα κάνει εναέριους ανεφοδιασμούς). Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη «F-16», ιπτάμενο ραντάρ «G-550» και ιπτάμενο τάνκερ «B-707». Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado». Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο «AW139». Η Σλοβενία με αεροσκάφη «PC-9Μ».

Η άσκηση αφορά στη διεξαγωγή διακλαδικών και αεροπορικών επιχειρήσεων που πιάνουν όλο το φάσμα του πολέμου, ενώ για πρώτη φορά θα διεξαχθεί παράλληλα με την «Ωρίων 22» (28/3 - 8/4), άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Φέτος, αποφασίστηκε να διεξαχθούν ταυτόχρονα και με σενάρια που θα αλληλεπιδρούν π.χ. με καταδείξεις «εχθρικών» στόχων στο έδαφος.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης μονάδων του Στόλου στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου (όπου έχουν απλωθεί και πολλές ρωσικές μονάδες, που επιχειρούν από τη βάση τους στην Ταρτούς της Συρίας) την Πέμπτη 24 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου η άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ-01/22», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου, με σενάρια όπως αεροδιακομιδή τραυματία κ.ά. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τη φρεγάτα «Λήμνος».

Στις 21 - 23/3, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στη ΝΑΤΟική πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2022» στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με ναυτικές μονάδες από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη η διεκπεραίωση δυνάμεων και υλικού από και προς ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Στον ακριτικό λιμένα ξεφόρτωσαν διαδοχικά τις προηγούμενες μέρες το μεταγωγικό «Hartland Point», το «Liberty Passion», με το οποίο κατέφτασαν και άλλα 200 οχήματα και κοντέινερ εξοπλισμού, που διεκπεραιώθηκαν βορειότερα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αύριο, Τετάρτη 30 του μήνα, αναμένεται και το «Liberty King», φέρνοντας και αυτό στρατιωτικό υλικό.

Η Αλεξανδρούπολη μαζί με λιμάνια σε Δανία και Ολλανδία είναι σημεία εισόδου αυτόν τον μήνα για φρέσκες δυνάμεις των Αμερικανών (συγκεκριμένα, την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, από το Fort Carson του Κολοράντο), που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» εισάγουν για 9η συνεχή χρονιά στρατεύματα προς την Ανατολική Ευρώπη, μεταφέροντας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Εξάλλου, και χτες αμερικανοΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά διέσχισαν το FIR Αθηνών, πετώντας προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης πληροφορίες ότι και στην Ελλάδα στρατολογούνται «εθελοντές» που κατόπιν προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας, δήλωσε άγνοια για το γεγονός, μόνο επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα, δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία», την ώρα που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ευρωατλαντική βάση, ενώ έχει στείλει και οπλισμό και πολεμοφόδια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Παγκόσμιο ρόλο» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια παίζει η Σούδα

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο πρ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο ανέφερε σε σχέση με τη Σούδα πως «πρόκειται για ένα σημαντικό γεωγραφικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη. Και είναι απόλυτη ανάγκη να έχουμε τις κατάλληλες σχέσεις ασφαλείας (...) Ο κόλπος της Σούδας έχει διαδραματίσει έναν μακρύ, ιστορικό ρόλο σε αυτό και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».

Σχετικά με την Αλεξανδρούπολη, η «αξιοποίηση» της οποίας ξεκίνησε επί ημερών του, αφού πρώτα επισήμανε τη ΝΑΤΟική ομοφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, σημειώνοντας πως ήταν «δύο ελληνικές κυβερνήσεις και τουλάχιστον δύο αμερικάνικες» που δούλεψαν για την εξέλιξη αυτή, σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει πραγματικά προχωρήσει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της. (...) Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ. Ολο αυτό το έργο πρέπει να συνεχιστεί ό,τι και να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στην Ουκρανία». Τονίζει μάλιστα με νόημα ότι «θα χρειαστούν πρωθυπουργοί. Διότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει μετά τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη (...) Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και μακροχρόνια και θα πρέπει να υπάρχει η δέσμευση και οι στρατηγικοί στόχοι ότι οι κοινές επιθυμίες των δυτικών χωρών θα είναι πρωταρχικής σημασίας ώστε να συνεχιστεί διαχρονικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτώμενος και για την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας της Συνθήκης της Λοζάνης και για το αν μια χώρα μπορεί να ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο σε ένα σημείο και σε ένα άλλο όχι, σημειώνει πως «θα υπάρξουν διαφωνίες για το τι λέει και τι απαιτεί αυτό το Δίκαιο. Αυτό δεν είναι αφύσικο. Είναι αφύσικο να συνεχίζεται για τόσο πολύ καιρό και είναι αφύσικο να προσπαθούμε να το επιλύσουμε με κινηματικό τρόπο. Υπάρχει ένας μηχανισμός επίλυσης διαφορών για καθεμία από αυτές τις συμφωνίες», παραπέμποντας και στα όσα συνέβησαν επί ημερών του, τότε που στήθηκαν και νέοι μηχανισμοί διευθετήσεων για τη ΝΑΤΟική συνοχή και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στις ελληνικές «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες», όπως έλεγαν οι ΗΠΑ, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ