Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ενώ το Καζακστάν δηλώνει πως δεν θα βρεθεί «πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα»...

Αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων που βρίσκονταν «στον πάγο» με εύθραυστες συμφωνίες, πυροδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ντόμινο συνεπειών που έχει για τον παγκόσμιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Οι εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Καζακστάν, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της χώρας σε γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι το Καζακστάν δεν θέλει να είναι στη λάθος πλευρά ενός νέου «σιδηρού παραπετάσματος». Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Γενάρη η Ρωσία και άλλα κράτη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλαν στο Καζακστάν στρατεύματα για την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων, αλλά και για τη στήριξη του Προέδρου της χώρας σε ενδοαστικά ξεκαθαρίσματα στην κυβέρνηση και το κράτος.

Οι χώρες δεν θα πρέπει να έρθουν απλά για να αποφύγουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, «αλλά όλες οι χώρες με καλή φήμη που θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εδώ, είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε στην «Welt» ο Ρομάν Βασιλένκο. «Εάν υπάρξει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, δεν θέλουμε να είμαστε πίσω από αυτό», δήλωσε.

Το Καζακστάν - χώρα που συμμετέχει στο «αμυντικό σύμφωνο» της Ρωσίας, CSTO - διατηρεί παράλληλα επαφές και διασυνδέσεις με τη Δύση σε πολλούς τομείς. Εχει αποφύγει να επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ο Καζάκος Πρόεδρος Κ.Τ. Τοκάγιεφ δήλωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει αυστηρά να τηρούν τους κανόνες και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Ρωσία έχει σταθμεύσει επ' αόριστον περίπου 2.000 στρατεύματα ως «εγγυητές» της ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβρη του 2020.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν για πρώτη φορά ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε την Παρασκευή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, πραγματοποιώντας «τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar» στις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ κοντά στην περιοχή Φαρούκ.

«Η ρωσική διοίκηση της μονάδας διατήρησης της ειρήνης λαμβάνει μέτρα με στόχο τη διευθέτηση της κατάστασης (...), μια έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων εστάλη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν», ανακοινώθηκε.

Χτες ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αρμενία συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, κάνοντας λόγο για «εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων».

Οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα «για να σταματήσουν την εισβολή των μονάδων του Αζερμπαϊτζάν στη ζώνη ευθύνης του ειρηνευτικού σώματος και να εξασφαλίσουν την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο χωριό Parukh, στην περιοχή Askeran του Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου στις 15.00 ώρα Μόσχας την Πέμπτη. Ο Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στην περιοχή Σούσα.

Την ίδια ώρα, στη Γεωργία τουλάχιστον 20 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαμαρτυρία ενάντια στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ