Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Θηλιά στον λαιμό» του λαού τα χρέη για τα πακέτα στους ομίλους

Τις επόμενες μέρες ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ο τελευταίος κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία, ενώ η φάση της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο φέτος, με τυχόν εκκρεμότητες να ενσωματώνονται στα «μνημόνια διαρκείας» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, τα ποσά του οποίου θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εξάλλου, ως πρόσθετο αντιλαϊκό εργαλείο και συμπληρωματικά με όλα τα προηγούμενα, το «πλαίσιο της ΕΕ» προβλέπει και ειδικούς εποπτικούς ελέγχους μέχρις ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που χορηγήθηκαν σε κάθε κράτος, μέσω των «μηχανισμών στήριξης» και διάσωσης.

Την ίδια ώρα, η θηλιά στον λαιμό του λαού σφίγγει και από τη συζήτηση αναφορικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ευρωζώνη για το 2023 με προοπτική τη διαμόρφωση του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται στη λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» σχετικά με τις προτάσεις για το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να παραμείνει κεντρικός στόχος των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ η πορεία προσαρμογής προς τη μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και σταδιακή».

Επιπλέον, τονίζεται ότι «πολλοί απ' όσους απάντησαν στην έρευνα θεώρησαν ότι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (...) συνιστά μια καλή πηγή έμπνευσης για το μελλοντικό πλαίσιο διακυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση της εθνικής οικειοποίησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω θετικών κινήτρων».

Πρόκειται για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με «κίνητρο», όπως λένε, την εκταμίευση πακτωλού χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προχώρησε χτες στην αναμενόμενη τυπική επικύρωση των ρυθμίσεων που αφορούν στη διαχείριση του τεράστιου ελληνικού κρατικού χρέους, με φόντο την πρόοδο που καταγράφεται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την «αβεβαιότητα» και τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την πρόωρη προεξόφληση για το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,86 δισ. ευρώ καθώς και για την προεξόφληση χρέους ύψους 2,66 δισ. ευρώ για διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010, από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου. Ετσι, το συνολικό ύψος της προεξόφλησης δανείων διαμορφώνεται σε 4,52 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα σχετικά ακριβότερα δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

8,7 δισ. φοροληστεία στον λαό σε ένα δίμηνο!

Την ίδια ώρα, έλλειμμα ύψους 910 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2022, ενώ η φοροληστεία στον λαό διευρύνεται και από τον ΦΠΑ, που βέβαια υπολογίζεται και προστίθεται πάνω στις διογκωμένες τιμές των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικοί φόροι έφτασαν σε 8,7 δισ. ευρώ και μάλιστα αυξημένοι έναντι του στόχου κατά 826 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων:

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση διαμορφώθηκε σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ με αύξηση 740 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α' δίμηνο του 2021.

-- Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης έφτασαν σε 989 εκατ. (από 868 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 121 εκατ. ευρώ ή 13,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ