Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συνεχείς κινήσεις για ενίσχυση της θέσης του Πεκίνου στην περιοχή

Αντιπαράθεση για το «Αμυντικό Σύμφωνο» που ετοιμάζουν Κίνα και Νήσοι Σολομώντα

«Κίνα και Ρωσία είναι δύο μεγάλες δυνάμεις. Τα σχέδια και οι προσπάθειες της Αμερικής να μας αποτρέψει ή πιέσει θα αποτύχουν», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν, με αφορμή και την Εθνική Αμυντική Στρατηγική που έστειλε στο Κογκρέσο το αμερικανικό Πεντάγωνο, προσδιορίζοντας Πεκίνο και Μόσχα ως βασικές απειλές για την Ουάσιγκτον (περισσότερα στη σελ. 9).

Παράλληλα, καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία επιταχύνει διεργασίες και στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, το Πεκίνο εντείνει κινήσεις για την ενίσχυση της θέσης του στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ενδεικτικό είναι το «Αμυντικό Σύμφωνο» που είναι έτοιμη να υπογράψει η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα (βορειοανατολικά της Αυστραλίας), το οποίο - σύμφωνα με «διαρροές» σε ΜΜΕ - προβλέπει τη δυνατότητα ανάπτυξης κινεζικών στρατευμάτων στα νησιά «για τη προστασία προσωπικού και μεγάλων σχεδίων της Κίνας».

Αντιδρώντας σε δυτικές επικρίσεις - που κάνουν λόγο για σχέδια δημιουργίας κινεζικών βάσεων στις Νήσους - ο Γουάνγκ (που δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε τίποτα συγκεκριμένα) σχολίασε ότι πρόκειται για «συνεργασία επιβολής του νόμου και για την ασφάλεια ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη» η οποία «είναι υπεράνω κατηγορίας, καθώς είναι ωφέλιμη για την κοινωνική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των Νήσων και υπηρετεί το κοινό συμφέρον των περιφερειακών κρατών».

Ο πρωθυπουργός των Νήσων, Μ. Σοβαγκάρε, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «πολύ προσβλητικές» τις επικρίσεις και αναφέροντας ότι «με κανέναν τρόπο δεν μας πιέζουν οι νέοι μας φίλοι». Αποδοκίμασε «μεγαλύτερες χώρες» που - όπως είπε σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - αδιαφορούν αν τα νησιά του Ειρηνικού θα πλημμυρίσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι οποίες θεωρούν την εν λόγω περιοχή «πίσω αυλή» τους.

Στη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα επιτέθηκε η Αυστραλία, της οποίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπάρναμπι Τζόις μίλησε για «προσπάθειες εκφοβισμού μας», ενώ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν έκανε λόγο για «πιθανή στρατιωτικοποίηση της περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβρη στα Νησιά Σολομώντα εκδηλώθηκαν σοβαρές αναταραχές, με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να συγκρούονται με την κυβέρνηση Σογκαβάρε για την επιλογή της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα, ενώ η Αυστραλία και άλλες χώρες είχαν στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ΗΠΑ και Φιλιππίνες ξεκίνησαν τη Δευτέρα κοινές 12ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις. Κατά την τελετή έναρξης ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, Α. Σεντίνο, είπε ότι τα γυμνάσια αποδεικνύουν τη «συμμαχία που βαθαίνει» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός Τζέι Μπάργκερον μίλησε για τη «φιλία και εμπιστοσύνη» με τις οποίες οι δύο πλευρές μπορούν «να πετύχουν σε όλο το εύρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ρωσικές επισημάνσεις κατά Ιαπωνίας

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, με φόντο την αποχώρηση της Μόσχας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Τόκιο σχολίασε ότι η Ιαπωνία «μετά την ήττα του 1945 και τη μακρόχρονη κατοχή από τις ΗΠΑ, που ακολούθησε, δεν κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως την κυριαρχία της. Γι' αυτό η ιαπωνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σκληρά αντιρωσική γραμμή (...) Γι' αυτό οι σημερινές ιαπωνικές αρχές αγνοούν τα εθνικά συμφέροντα και δρουν βλάπτοντας την εθνική οικονομία».

Την ίδια στιγμή πάντως ο Γιουν Σουκ Γεόλ, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νότιας Κορέας (που στις σχέσεις της με την Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια επιδρούσαν σοβαρά διμερείς διαφορές), σε συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρέσβη στη Σεούλ, Κοΐτσι Αϊμπόσι, είπε ότι οι δύο χώρες «είναι εταίροι, που μοιράζονται πολλά καθήκοντα, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την οικονομική ευημερία, και γι' αυτό πρέπει να ξεπεράσουν τις ακανθώδεις σχέσεις που έχουν σήμερα και να διαμορφώσουν μια σχέση προσανατολισμένη στο μέλλον».

Σχέδια Ινδίας - Ρωσίας για συναλλαγές χωρίς δολάριο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις κινήσεις της μελετά και η Ινδία. Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του Α. Σακτιβέλ, προέδρου της Ομοσπονδίας Ινδικών Οργανισμών Εξαγωγών ( Federation of Indian Export Organizations - FIEO), ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία Ινδίας - Ρωσίας για συναλλαγές μεταξύ τους χωρίς δολάριο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα «οι εξαγωγές στη Ρωσία δεν είναι πολλές, αφορούν μόνο τη Γεωργία και το Φάρμακο. Αλλά τώρα που όλη η Δύση αποκλείει τη Ρωσία, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες να μπουν στη ρωσική αγορά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση «κοινής αντίληψης» απέναντι στην Κίνα και παραπέρα «απομόνωσης» της Ρωσίας (2023-05-19 00:00:00.0)
Κινήσεις επικίνδυνης κλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα (2022-11-12 00:00:00.0)
«Μπρα ντε φερ» Κίνας - ΗΠΑ για οικονομικές και άλλες «συνεργασίες» (2022-05-31 00:00:00.0)
Κινεζικό «Αναπτυξιακό Οραμα» ενάντια στα ανταγωνιστικά σχέδια των ΗΠΑ (2022-05-27 00:00:00.0)
Διεργασίες με φόντο την αντιμετώπιση Ρωσίας - Κίνας (2022-05-03 00:00:00.0)
Νέα διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα Στενά της Ταϊβάν (2021-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ