Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχειριστικά ζόρια με φόντο τον πληθωρισμό και την ισχνή ανάκαμψη

Associated Press

Την απόσυρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από το γ' τρίμηνο του 2022 επιβεβαίωσε και πάλι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ στη συνέχεια.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν διευρυνθεί, εστιάζοντας και στα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα για την αντιμετώπιση της COVID-19, που με τη σειρά τους, όπως είπε, ενισχύουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα του πολέμου, ενώ οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό εντάθηκαν περαιτέρω».

Την ίδια ώρα, η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία και η σχετική αβεβαιότητα επιδρούν πολύ αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ «οι διαταράξεις στο εμπόριο οδηγούν σε νέες ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών». Ταυτόχρονα, διαπιστώνουν, «η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της Ενέργειας».

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει στη δήλωση νομισματικής πολιτικής ότι στις τρέχουσες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας το ΔΣ θα διατηρήσει την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Επαναλαμβάνει επίσης την ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, ουσιαστικά για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη. Πρόκειται για το πρόγραμμα χρηματοδότησης όπου εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, και τον λογαριασμό στον λαό...

Διαδοχικά κύματα ανατιμήσεων

Στο μεταξύ, μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στην εγχώρια Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Γενάρη καταγράφηκε ετήσια αύξηση 27,2%, που αφορά στον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, σε εμπορεύματα που μεταβιβάζονται από το εξωτερικό σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλον βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Ειδικότερα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 27,2% τον Φλεβάρη οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 39,3% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 6,3% από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια φτάνουν το 59,6%.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα στην οικονομία η άνοδος του ΑΕΠ για φέτος θα είναι περίπου 3%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 5%.

1,7 δισ. αύξηση οι ληξιπρόθεσμοι φόροι μέσα σε έναν μήνα!

Την ίδια ώρα, απότομη διόγκωση επανεμφάνισαν τον Φλεβάρη οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, γεγονός που αποδίδεται και στη λήξη των αναστολών στις πληρωμές φόρων που ίσχυσαν την προηγούμενη περίοδο, επιβεβαιώνοντας ότι τα περιβόητα μέτρα στήριξης απλά «κλότσαγαν το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων από 800 εκατ. ευρώ στα τέλη Γενάρη απογειώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ τον Φλεβάρη, αύξηση 1,7 δισ. σε έναν μήνα.

Βέβαια, στο «κάδρο» βρίσκονται και οι διαδοχικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο στη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων φόρων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν τους 1.342.247.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν τους 2.020.882.

-- Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 113 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, περίπου 25 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ