Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πρωτόκολλα ανοσίας για το τουριστικό κεφάλαιο και διασποράς για τον λαό

Eurokinissi

Με επικλήσεις στην «επιδημιολογική εικόνα», η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει το «σφύριγμα λήξης» της πανδημίας ενόψει της τουριστικής σεζόν, την ίδια στιγμή που από τώρα «κλείνει ραντεβού» με τον ιό από το φθινόπωρο.

Πρόκειται για την ίδια εγκληματική πολιτική με τα προηγούμενα χρόνια, ενόψει της τουριστικής περιόδου, που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Φέτος είναι προγραμματισμένα πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια. Το Λαύριο θα δεχτεί πάνω από 70.000 αφίξεις. Η Θεσσαλονίκη είχε 11 πέρυσι και φέτος θα έχει 66 κρουαζιερόπλοια (...) Οι πτήσεις θα είναι περισσότερες από ποτέ, σε περισσότερους προορισμούς, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η "Jet2" φέρνει πάνω από 1,1 εκατομμύριο πελάτες της φέτος, η TUI έχει ανακοινώσει διπλασιασμό των προβλεπόμενων θέσεων για Ελλάδα από 1,5 σε 3 εκατομμύρια (...) Πάνω από 460.000 επισκέπτες περιμένουμε από την Αμερική λόγω αεροπορικών θέσεων», όπως είπε η υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη, επιβεβαιώνοντας τα πρωτόκολλα ανοσίας για τα κέρδη του κεφαλαίου και διασποράς για τον λαό, παρά τις προσπάθειες να αποσυνδεθεί η αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα με το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ η πληρότητα σε εσωτερικούς χώρους επιστρέφει στο 100% και καταργούνται και οι μετρικές αποστάσεις που υπήρχαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, στις δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν σε αναστολή εργασίας μέχρι τέλος του χρόνου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, γιατί σε αυτήν την περίπτωση «η πανδημία υπάρχει. Αν αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα της πανδημίας προς το θετικό, τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ».

«Τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών δείχνουν μία συνεχή πτώση. Αυτό συνδέεται και με τον καιρό αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και νόσησης», ισχυρίστηκε ο Θ. Πλεύρης, ενώ τα στοιχεία δείχνουν νέα επιβάρυνση των νοσοκομείων με εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά, με τις επαναλοιμώξεις να αποτελούν μέχρι στιγμής το 3,6% των χιλιάδων κρουσμάτων. Οι νεκροί είναι δεκάδες κάθε μέρα, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι «ο αριθμός των νεκρών σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφαρμόζουμε το αυστηρότερο μοντέλο καταγραφής θανάτων»...

Στο μεταξύ, χτες, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19, φτάνοντας από την έναρξη της πανδημίας τους 28.406 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334, το 45,21% είναι πλήρως εμβολιασμένοι και η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid φτάνει το 74,61%! Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι 245, ενώ επιβεβαιώθηκαν 9.484 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 176 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.216.256 και των επαναλοιμώξεων σε 119.722.

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Σε θέση μάχης είναι και οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, το οποίο υποχρεώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες δύο φορές μέσα σε δυόμισι χρόνια να μετατραπεί σε μιας νόσου (κορονοϊού), στερώντας από εκατοντάδες ασθενείς άλλων νοσηροτήτων δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Οπως καταγγέλλουν, τα νοσηλευτικά τμήματα, τα εργαστήρια, τα χειρουργεία ανοιγοκλείνουν, συρρικνώνονται και αποδυναμώνονται και η σημαντική έλλειψη προσωπικού θέτει σε επισφάλεια την υγεία των ασθενών και οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζόμενους.

«Στο επίκεντρο όλων αυτών των αποφάσεων οι υγειονομικοί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο υποχρεώνονται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια σε επισφαλείς συνθήκες. Γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν με εξοντωτικές βάρδιες και εφημερίες πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων τους. Το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό επίσης βιώνει συνθήκες εργασιακής υπερεντατικοποίησης.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε στο Νοσοκομείο μας την πανδημία με: Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας με ελάχιστο επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αναστολές ανεμβολίαστων χωρίς την αντικατάστασή τους, συνταξιοδοτήσεις χωρίς πρόβλεψη αντικατάστασης, τραγική υποστελέχωση όλων των κατηγοριών και βαθμίδων των υπηρεσιών, υποβάθμιση του ψυχιατρικού τομέα λόγω έλλειψης προσωπικού», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων, απαιτώντας άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ασφαλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, επιστροφή των μετακινηθέντων, καμία υπηρεσία σε ιδιώτες και προειδοποιεί με μαζικές κινητοποιήσεις κι ανυποχώρητο αγώνα το επόμενο διάστημα.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου το Αναισθησιολογικό, η ΜΕΘ, τα χειρουργεία και το Ακτινολογικό λειτουργούν στην κόψη του ξυραφιού.

«Η τεράστια έλλειψη γιατρών στις Κλινικές και τα Επιστημονικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας είναι έντονα ανησυχητική και όμως δεν αντιμετωπίζεται το οξυμένο πρόβλημα», παρά τις σχετικές γνωστοποιήσεις προς τη διοίκηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι η υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού και Ακτινολογικού τμήματος παράγει κρίσιμης σημασίας δυσλειτουργία τόσο στα τακτικά όσο και στα έκτακτα περιστατικά ασθενών, όχι μόνο για το Χειρουργείο, τη ΜΕΘ, τα Εργαστήρια, αλλά και για όλες τις άλλες Κλινικές του Νοσοκομείου, του Χειρουργικού και Παθολογικού Τομέα.

Επίσης, σε αρκετές γενικές εφημερίες στέλνονται οι ασθενείς στον αξονικό του Λαϊκού Νοσοκομείου για απεικόνιση με κίνδυνο για την υγεία τους και επιβάρυνση του ΕΚΑΒ.

Οσο για τους τραυματιοφορείς και σε αυτό το Νοσοκομείο ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Και προσπάθειες φίμωσης

Ενδεικτική των προσπαθειών φίμωσης των εργαζομένων είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του Νοσοκομείου με έγγραφό της απαιτεί ...«"εχεμύθεια" των εργαζομένων για τις υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΔΣ του Νοσοκομείου».

«Ουσιαστικά είναι έκκληση για "σιγή ασυρμάτου" απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εφαρμογής του "νέου ΕΣΥ", που άλλωστε προωθεί η διοίκηση. Πολιτική που, ως γνωστόν, και στη Χίο, έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή χειροτέρευση των όρων εργασίας των εργαζομένων και κατ' επέκταση της υγείας του λαού που πληρώνει τις επιπτώσεις.

Οι υπάλληλοι γνωρίζουν άριστα τον Κώδικα ΔΥ και δεν χρειάζονται μαθήματα από τη διοίκηση», τονίζει το Σωματείο και διαμηνύει «προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη, πολύ περισσότερο η παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χίου, όπου εκλέχθηκαν για να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου δεν θα περάσει. Θα το εξασφαλίσουν η ενότητα και ο αγώνας μας όπως έχουμε αποδείξει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή και στο «θερινό κύμα»(2022-06-17 00:00:00.0)
«Θερίζει» ο ιός πάνω στα συντρίμμια των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ(2022-02-16 00:00:00.0)
Βόρεια Ελλάδα: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας(2021-11-03 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστές στον αγώνα για την υγεία του λαού, όχι «στο ίδιο έργο θεατές»(2021-08-21 00:00:00.0)
Χτυπάει συναγερμός από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού(2021-08-10 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα(2021-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ