Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ευήκωα ώτα» στις τουρκικές προτάσεις για «δίκαιη μοιρασιά»

Αρχισε να... αποδίδει το ταξίδι Νούλαντ

«Εμείς έχουμε υποστηρίξει τον δίκαιο καταμερισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχή. Οι χώρες που δεν προσέγγισαν αυτήν την πρόταση συνεργασίας στράφηκαν σε πολώσεις που απέκλειαν την Τουρκία και δημιουργήθηκαν ομάδες. Αλλά από τότε φάνηκε ότι καμία από αυτές δεν ήταν πρακτική...», δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανερχόμενος στα παζάρια που φουντώνουν με φόντο τη διαφύλαξη της «συμμαχικής συνοχής» που ιεραρχούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετά και τη δρομολόγηση των σχετικών διευθετήσεων με το ταξίδι Νούλαντ στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου - ο οποίος ανέφερε ότι τον Μάη θα έχει επίσημες επαφές στο Ισραήλ - θύμισε την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν για να γίνει Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και χωρών που αντιπροσωπεύουν επενδυτικούς ομίλους με δράση στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση κερδίζει έδαφος και σχολιάζοντας πάλι ότι «το σχέδιο (για τον αγωγό φυσικού αερίου) "East Med" δεν είναι βιώσιμο» και τόνισε: «Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους (...) Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Αλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα». Επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές», αλλά και ότι «βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία», καλώντας την ΕΕ «να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά» να έρθει «πιο κοντά» με την άλλη πλευρά. «Μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει», είπε, αναφέροντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει "θα έρθουμε με νέες ιδέες". Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν».

Στο μεταξύ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης έσπευσε να πει ότι «αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε, πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία». Ζήτησε ακόμα να γίνει διάλογος για να καθοριστούν μεταξύ τους οι ΑΟΖ Τουρκίας και Κύπρου «ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία» και κατέληξε ότι τότε «τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι, αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ο Αναστασιάδης παραβρέθηκε και σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι του πρότεινε «πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση (...) να μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να δούμε πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε», αλλά «επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση». Στις αρχές της βδομάδας ο Αναστασιάδης συνάντησε και τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για Ευρώπη, Ασία και Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια, με τον οποίο είχε μια «πολύ ειλικρινή, πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση», μεταξύ άλλων για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχει προτείνει και - σύμφωνα με ρεπορτάζ - είναι αρκετά «τολμηρά».

Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Φαΐζ Σουκιούογλου και δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλα 50 χρόνια να χάσουν ή να δαπανήσουν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων ή άλλες κυρώσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνει και για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους (2021-12-30 00:00:00.0)
Διεργασίες στο Κυπριακό (2020-09-22 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές παροτρύνσεις για «έντιμους» συμβιβασμούς (2020-05-14 00:00:00.0)
Ισχυρά μονοπώλια αναζητούν «ρεαλιστικές λύσεις» για τις μπίζνες τους (2018-03-22 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται νέες φόρμουλες διχοτόμησης (2017-09-22 00:00:00.0)
Αυξάνεται η αβεβαιότητα για συνέχιση των συνομιλιών (2017-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ