Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Δεν υπάρχει ουδέτερη ανάπτυξη: `Η θα είναι για τα κέρδη του κεφαλαίου ή για τις ανάγκες των εργαζομένων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην ημερίδα του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» με θέμα την ανάπτυξη

Ημερίδα με τίτλο «Η Καβάλα μπροστά στην ανάπτυξή της ή τη φτωχοποίησή της» διοργάνωσε την Κυριακή 10 Απρίλη το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», στην οποία κάλεσε να τοποθετηθούν με τις προτάσεις τους πολιτικά κόμματα, επιμελητήρια και ενώσεις, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ομιλία στην ημερίδα έκανε ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του Κόμματος, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα.

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Κ. Κουκούλας τόνισε πως το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή και με όλους τους τρόπους, με το σύνολο των δυνάμεών του στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», μέσα κι έξω από τη Βουλή, με τις δυνάμεις του στο κίνημα, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τονίζοντας πως «δεν ψάξαμε, γιατί δεν υπάρχουν, τα "κοινά συμφέροντα" εργαζομένων - εταιρείας, τη "μέση λύση"».

Στη συνέχεια στάθηκε στο ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει τη φτωχοποίηση, είναι όρος της. (...) Από αυτή την οπτική, εμείς δεν κατηγορούμε κανένα άλλο κόμμα ως "αντι-αναπτυξιακό". Αυτός είναι ένας καβγάς που κάνουν μεταξύ τους τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ό,τι χρώμα και ό,τι πρόσημο κι αν έχουν».

Και πρόσθεσε: «Εκτιμάμε, λοιπόν, πως το Σωματείο σωστά εντοπίζει την κύρια συζήτηση που πρέπει να γίνει στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης. Χωρίς υπερβολή, από εκεί ξεκινάνε και τελειώνουν όλα. Ποιος κάνει την ανάπτυξη, προς ποια κατεύθυνση, με ποιο κίνητρο, ποιος καρπώνεται τα αποτελέσματά της.

Δεν είναι τυχαία η συγκρότηση επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης. Οπου το βασικό πρόβλημα δεν είναι πόσες φορές και αν αναφέρεται η Καβάλα και η Ανατολική Μακεδονία. Αλλά ότι ξεδιπλώνεται από όλα τα άλλα κόμματα το όραμα της αστικής τάξης για την περιοχή: Διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, πεδίο προώθησης του σχεδιασμού ντόπιων και ξένων ομίλων, κλειδί βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ουδέτερη ανάπτυξη δεν υπάρχει. `Η θα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου, δηλαδή ανάπτυξη καπιταλιστική, ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών των εργαζομένων και του λαού, δηλαδή ανάπτυξη σοσιαλιστική».

Το «αναπτυξιακό» παράδειγμα των «Πετρελαίων Καβάλας»

Επίσης, ο Κ. Κουκούλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Πετρελαίων, ως χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης: «Για τους καπιταλιστές και τα κόμματά τους, το ότι η "Energean" έγινε διαχειρίστρια των εγκαταστάσεων των "Πετρελαίων Καβάλας" είναι από μόνο του παράδειγμα ανάπτυξης. Για την πολιτική που ασκείται η "εξωστρέφεια" και οι μπίζνες της "Energean" σε τόσες χώρες στο εξωτερικό είναι παράδειγμα ανάπτυξης. Η πρόταση αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με κομμένες θέσεις εργασίας και ειδικότητες, με εργολάβους και λειψά δικαιώματα, είναι ανάπτυξη. Το θαλασσοδάνειο των 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι αναπτυξιακό μέτρο.

Το να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς οργανωμένους εργαζόμενους, χωρίς σωματείο, είναι ανάπτυξη. Το να υπάρχουν σκέψεις και σενάρια να σταματήσει η εξόρυξη και να στραφεί το ενδιαφέρον για την κατασκευή αποθήκης φυσικού αερίου, μονάδας υδρογόνου ή για ό,τι άλλο επιδοτεί η "πράσινη μετάβαση", είναι ανάπτυξη. Αυτά είναι τα φιλοεπενδυτικά περιβάλλοντα. Αν προσθέσει κανείς και μονάδες καταστολής έτοιμες να επέμβουν άμα σφυρίξει ο εργοδότης, έχει την απόλυτη φαντασίωση του καπιταλιστή.

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές εργαζόμενοι, θα το πούμε μια ακόμα φορά: Αυτή η ανάπτυξη υπάρχει, γι' αυτήν την ανάπτυξη πασχίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αυτή την ανάπτυξη υπερασπίζεται το αστικό κράτος. Αυτή η ανάπτυξη είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων, που αντιστρατεύεται, υπονομεύει τη λαϊκή ευημερία.

Δεν είναι άλλωστε, τελικά, μια υποπερίπτωση της "πράσινης ανάπτυξης" και των συνεπειών της η περίπτωση των "Πετρελαίων Καβάλας";».

Το λιμάνι της Καβάλας και οι άλλες πτυχές της καπιταλιστικής ανάπτυξης

«Είναι ή δεν είναι καπιταλιστική ανάπτυξη το να αναγκάζονται οι αγρότες να πουλήσουν τα χωράφια τους», συνέχισε, «αφού δεν τα βγάζουν πέρα με το κόστος παραγωγής και να δημιουργούνται καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις στην ύπαιθρο; Θα μου πείτε, μα οι αγρότες πεινάνε και πνίγονται στα χρέη, δεν αποζημιώνονται για καταστροφές ετών. Μας λένε για επικείμενη επισιτιστική κρίση και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.

Είναι ή δεν είναι καπιταλιστική ανάπτυξη να βρίσκουν το Τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα στην Ελλάδα και να το πάνε για κλείσιμο; Είναι ή δεν είναι καπιταλιστική ανάπτυξη να μετράνε αν το πανεπιστήμιο έχει γίνει αρκετά ΑΕ, αν έχουν προχωρήσει επαρκώς οι νόμοι πανεπιστημιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι νόμοι για την Εκπαίδευση της ΝΔ και ανάλογα να βάζουν τους νέους ανθρώπους στο ζύγι, μαζί και τα όνειρα και τους κόπους τους και τα έξοδά τους; Θα μου πείτε, μα είναι δυνατόν να είναι αναπτυξιακό μέτρο το κλείσιμο πανεπιστημίων; Εδώ μας λένε για brain drain και επιστήμονες που λείπουν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο άλλο «αναπτυξιακό έργο» στην περιοχή, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας: «Προχωράει, λένε, και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Κι από εκεί ανάπτυξη έρχεται. Οση ανάπτυξη είδαν και οι εργάτες της γαλέρας της COSCO στον Πειραιά, που θάψανε τον συνάδελφό τους. Αλλά εδώ ίσως το άρωμα θα είναι made in USA. "Ποιος αγοράζει μόνο το δεξί παπούτσι;", που είπε κι ο πρέσβης Πάιατ, αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, "χρειαζόμαστε και το αριστερό" για την Καβάλα. Να ετοιμαζόμαστε και στην Καβάλα να γίνουμε στόχος αντιποίνων, άραγε; Από κοντά και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας.

Με ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, μήπως θα ξαναπάρει πίσω τους απολυμένους εργαζόμενους ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα; Μήπως αυτό έφταιξε και όσοι είχαν συγκροτημένες συμβάσεις εργασίας, μισθούς και δικαιώματα απομακρύνθηκαν και οι εργολάβοι είναι οι σύγχρονοι δουλέμποροι μες στο εργοστάσιο; `Η είναι ένα ακόμα παράδειγμα όπου η εργοδοσία αξιοποιεί κάθε αντεργατικό τερατούργημα, για να αυξήσει τα κέρδη και την εκμετάλλευση; Κομμένο και ραμμένο τους είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, μια χαρά το φόρεσε το κουστούμι η ΝΔ και τα στελέχη της στο υπουργείο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Μαζεύτηκαν πολλές οι περιπτώσεις στην Καβάλα, είναι η αλήθεια. Οι εκφράσεις της αντιλαϊκής πολιτικής και οι επιπτώσεις στον τόπο έρχονται σωρευτικά. (...) Μαζί με τα προαναφερόμενα είναι και οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς, που δεν πληρώνονται. Είναι και οι εργαζόμενοι στη δομή μεταναστών, που χάσανε τις δουλειές τους. Είναι και ο τρόμος σε επιχειρήσεις μεταποίησης μην πεις μια κουβέντα και σε πετάξουν στο δρόμο. Είναι και οι άθλιες εργασιακές σχέσεις και μισθοί στα τρόφιμα και στα ποτά. Είναι οι απλήρωτες υπερωρίες στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι η ακρίβεια που έχει τσακίσει κάθε λαϊκό σπίτι. Είναι η μαύρη εργασία που κοντεύει να γίνει επίσημη μορφή απασχόλησης για πολλούς συμπολίτες μας».

Παράλληλα, σχολιάζοντας αυτό που λέγεται, πως «μας έβαλαν στο μάτι» ή πως «είναι οι ντόπιοι άρχοντες άχρηστοι, τεμπέληδες, δεν ενδιαφέρονται», ο ομιλητής τόνισε πως «οι ατομικές ευθύνες υπουργών, βουλευτών, αρχών, εκλεγμένων, στελεχών είναι βαριές πρώτα και κύρια γιατί προκύπτουν από την ταύτιση και τη στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κατά τα άλλα η Καβάλα, δυστυχώς, δεν είναι μόνη. Αρκεί να έχουμε κανένα γνωστό στη Δυτική Μακεδονία, που ρημάζει στην ανεργία. Στη Λάρυμνα, που θέλουν και να τους ξεσπιτώσουν, ιδιωτικοποιώντας τη ΛΑΡΚΟ. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, που πρότειναν στους διανομείς να τους αντιμετωπίζουν ως ελεύθερους επαγγελματίες. Στην Εύβοια, που δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα από τις πυρκαγιές και την κρατική εγκατάλειψη των υποδομών πυρόσβεσης. Στην Καρδίτσα που πνίγηκε».

Να βαδίσουμε μαζί για την ανάπτυξη που να βασίζεται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας ανάγκες

Ο Κ. Κουκούλας αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος του λαού, με τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια των εργαζομένων: «Γιατί μπορεί ο σοσιαλισμός, η κοινωνική ιδιοκτησία να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία, φίλες και φίλοι; Γιατί αλλάζει πλέον ο σκοπός της παραγωγής. Η παραγωγή δεν σχεδιάζεται πια με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας. Ταυτόχρονα αλλάζει, γίνεται ενεργός ο ρόλος των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Απελευθερώνεται η δημιουργική πρωτοβουλία των πολλών και καταργείται ο ζυγός της μισθωτής σκλαβιάς».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε αυτό το κομμάτι της ομιλίας του στο ζήτημα της Ενέργειας στον σοσιαλισμό: «Ο σοσιαλισμός μπορεί να αξιοποιήσει τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη, με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης. Να προχωρήσει αποφασιστικά, αξιοποιώντας και αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες στην έρευνα των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στη διασφάλιση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Να προχωρήσει στην κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, που θα συμβάλλουν παράλληλα στην αντιμετώπιση προβλημάτων άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Να χωροθετήσει με αυστηρούς όρους τα αιολικά πάρκα, χωρίς αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στα δάση. Να αλλάξει τον προσανατολισμό στην αξιοποίηση εισαγόμενου φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η σπατάλη Ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή. Πάνω απ' όλα να κατοχυρώσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα δεν θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα. Θα κατοχυρωθούν ως κοινωνικά αγαθά. Να παράγουν οι αγρότες πρώτα απ' όλα βάσει των λαϊκών αναγκών για επάρκεια φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, δουλειά που να τους εξασφαλίζει ικανό εισόδημα και συνθήκες διαβίωσης, εξασφάλιση από τα καιρικά φαινόμενα από το εργατικό κράτος, επιστημονική διαρκή στήριξη».

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή πτυχών της πρότασης του ΚΚΕ, ο Κώστας Κουκούλας, κλείνοντας σημείωσε: «Αρα, συναγωνιστές εργαζόμενοι, εμείς λέμε, για να κλείσουμε με τον τίτλο της ημερίδας σας, αυτοί που φτωχοποιούνται από την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Καβάλα και σε όλη την Ελλάδα, να βαδίσουμε μαζί για την ανάπτυξη που να βασίζεται στα δικά μας συμφέροντα, στις δικές μας ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ