Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 χρόνια από την πανυπαλληλική απεργία της 14ης Απρίλη 1942

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Οι εργαζόμενοι, ο λαός, όταν θελήσουν έχουν ακαταμάχητη δύναμη

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναφέρεται στα 80 χρόνια από τις 14 Απρίλη 1942, μέρα που ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας, η πρώτη απεργία στις συνθήκες της τριπλής φασιστικής κατοχής της χώρας μας και η δεύτερη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Αυτή η απεργία απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, όταν θελήσουν έχουν ακαταμάχητη δύναμη, τέτοια που να τα βάζουν με έναν εχθρό που θεωρούνταν πανίσχυρος.

Η απεργία ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθήνας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επεκτάθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, με καθοδηγητικό όργανο την Κεντρική Πανυπαλληλική Επιτροπή, που ανήκε στο Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ), το οποίο ιδρύθηκε και έδρασε με απόφαση του ηρωικού ΚΚΕ (...) Στην απεργία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που ανάγκασε την κατοχική κυβέρνηση να αποδεχθεί τα αιτήματα των απεργών, στις 21 του Απρίλη, για αυξήσεις μισθών, συσσιτίων, εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και να επιστρέψουν στη δουλειά τους όλοι οι απεργοί τους οποίους απειλούσαν με απόλυση. Αυτές οι κατακτήσεις στις τότε συνθήκες βελτίωναν την επιβίωση των οικογενειών των δημοσίων υπαλλήλων και τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας που είχαν επιβληθεί.

Ηταν μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, που προβλήθηκε τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο σαν παράδειγμα και γεγονός που έδινε κουράγιο και ανάταση στους λαούς των κατεχόμενων χωρών και στην απελευθερωτική τους πάλη. (...)

Ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούμε αυτούς τους πολύμορφους μαζικούς αγώνες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που εξελίσσονταν ταυτόχρονα με την ένοπλη απελευθερωτική πάλη και επιβεβαιώνουν πως η ταξική πάλη, ανάμεσα στην αστική τάξη από τη μία πλευρά και την εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα από την άλλη, συνεχίζεται ασίγαστα και στην περίοδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Και προσθέτει: «Με την πείρα των αγώνων του λαού μας την περίοδο 1940 - 1949, ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μας όχι μόνο να μην πάρουν τη θέση κανενός ιμπεριαλιστή - ληστή στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά να παλέψουν να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ