Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο της ΑΠΣΙ «Πίνδος»

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο στους βιομηχανικούς εργάτες να εντείνουν την πάλη για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αυτήν τη φορά στο πτηνοσφαγείο της ΑΠΣΙ «Πίνδος». Οπως σημειώνεται, «στις 22/4, Μ. Παρασκευή, στο τμήμα του σφαγείου στο "κρέμασμα", εργάτης καταπλακώθηκε από τελάρα με ζωντανά κοτόπουλα που προορίζονταν για κρέμασμα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα με ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου διανυκτέρευσε».

Οπως επισημαίνει το ΕΚΙ, το συγκεκριμένο τμήμα έχει δοθεί εξολοκλήρου σε εργολάβο, στον οποίο δουλεύει μόνο ένας εργαζόμενος της επιχείρησης «Πίνδος», ο οποίος είχε και το εργατικό «ατύχημα». Η τοποθέτηση μάλιστα του εν λόγω εργάτη στο συγκεκριμένο πόστο ήταν «τιμωρητική», μετά την επαναπρόσληψή του σε συνέχεια αντιδράσεων των εργατικών σωματείων ενάντια στην εκδικητική του απόλυση. Ηταν μια απόλυση παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2021, επειδή απέργησε τον Νοέμβρη του 2020. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, στο συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει «ατύχημα», αφού επικρατεί μόνιμα εντατικοποίηση, με 7 μέρες εργασίας, χωρίς ρεπό, 10 έως 14 ώρες δουλειάς.

Η υγεία των εργατών δεν μπαίνει στο ζύγι των κερδών τους

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιχείρηση «Πίνδος» και άλλα εργοστάσια του νομού ακολουθούν την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στη λογική «κόστους - οφέλους», με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι τουλάχιστον ανάμεσα στους εργάτες των πτηνοσφαγείων, ακόμα και σε υγειονομικούς των νοσοκομείων, ασκούνται πιέσεις για απόκρυψη εργατικών «ατυχημάτων», με την απειλή της απόλυσης.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί με ευθύνη του κράτους και των κρατικών υπηρεσιών να επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις να παρθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργατών, να επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις όπου δεν υλοποιούνται οι απαραίτητοι όροι. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους να εμπνευστούν από τα παραδείγματα των λιμενεργατών της COSCO και της Ομοσπονδίας Οικοδομών, την πάλη τους για τις ΣΣΕ, και να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους για 5ήμερη εργασία με 7ωρη δουλειά, διάλειμμα εντός του χρόνου εργασίας και πληρωμή των υπερωριών και των ενσήμων τους. Επιπλέον, να ληφθούν πραγματικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, να αποδοθούν όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργάτες, χωρίς εξαίρεση για εργολαβικούς, να γίνουν προσλήψεις, να μπουν επιπλέον βάρδιες και να πάψει το μαρτύριο της εντατικοποίησης, της ασυδοσίας με τις υπερωρίες, της κυριακάτικης δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ