Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία του λαού θυσιάζεται για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Αποσπάσματα από τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι αποτελεί ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την εμβάθυνση των νόμων της αγοράς στον τομέα της Υγείας με περικοπή δαπανών, για απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας. Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη.

Οπως σημείωσε, «το νομοσχέδιο είναι συνέχεια νομοθετικών παρεμβάσεων του παρελθόντος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενταγμένο στη στρατηγική ΕΕ - κεφαλαίου που αποδέχονται όλα τα κόμματα, για προσαρμογή της Υγείας στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης (...) Η προσαρμογή του τομέα Υγείας σε αυτήν τη στρατηγική που όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν, οδήγησε στην ισχυροποίηση ακόμα περισσότερο του ανταποδοτικού χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών, στον περιορισμό των δωρεάν παροχών, στη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις διαρκώς διευρυνόμενες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στο βαθμό ικανοποίησής τους...».

Επισήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της ενισχύει τα ταξικά χαρακτηριστικά στον τομέα της Υγείας με μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, με βάση την ανταποδοτικότητα, τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες και την είσοδο μηχανισμών αγοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Συνολικός στόχος η μετατροπή του ΕΣΥ σε όλες του τις βαθμίδες σε μια εσωτερική αγορά όπου το κράτος αποποιείται τον ρόλο του ως εγγυητή της χρηματοδότησής του με δραστική μείωση των παροχών, περιορίζει τη συμμετοχή του στην παροχή προνοιακού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, διαμορφώνει τους όρους λειτουργίας μιας μεικτής ανταγωνιζόμενης αγοράς, δημόσιας και ιδιωτικής, σε επιχειρηματική βάση, ανατρέποντας τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος Υγείας», σημείωσε.

Οσον αφορά τη ρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε πως ουσιαστικά υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία στην ουσία είναι ανύπαρκτη, ενώ το επιχείρημα «περί ελεύθερης επιλογής γιατρού» από τους ασθενείς, συγκαλύπτει το πρόβλημα, καθώς το κριτήριο της επιλογής καθορίζεται από τη δυνατότητα πληρωμής και μόνο. «Η ελεύθερη επιλογή γιατρού δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίζεται και η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα πως είναι «σκέτη πρόκληση» οι ρυθμίσεις για τη θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που επαίρονται για το μέτρο, την ώρα που ουσιαστικά λένε στον λαό ότι «μπορεί να πληρώνεις για την υγεία σου μέσω των ασφαλιστικών σου εισφορών, της φορολογίας και άλλων χαρατσιών, αλλά αν θες να χειρουργηθείς έγκαιρα πρέπει να ξαναπληρώσεις και να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επισήμανε: «Εάν ανησυχούσατε για τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, θα προσλαμβάνατε το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσατε τις περικοπές των μισθών, θα είχατε ανοίξει χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να λειτουργούσαν τα χειρουργεία τις απογευματινές ώρες χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς τίποτα».

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ακόμα πως «οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ είναι δευτερεύουσες για να κρύψουν ακριβώς τη στρατηγική τους σύμπλευση» με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για παραπέρα ενίσχυση των κανόνων αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Με αυτήν τη στρατηγική χρειάζεται να συγκρουστεί ο λαός, με την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν για να βρει την υγειά του. Δεν έχει να περιμένει από "σωτήρες" που απογειώνουν την κοροϊδία όσο επιταχύνεται η κούρσα της κυβερνητικής εναλλαγής. Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις ανάγκες του λαού μας και τις δυνατότητες που υπάρχουν να ικανοποιηθούν μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Μόνο το ΚΚΕ λέει ότι η Υγεία πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα, δημόσιο και δωρεάν

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, οι οποίες βέβαια έχουν επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως ανέφερε, πυρήνας της ΠΦΥ πρέπει να είναι το Κέντρο Υγείας με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό, δομές πλήρως στελεχωμένες με όλες τις βασικές ειδικότητες των γιατρών, όπως ακόμα με οδοντιάτρους, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες Υγείας, φυσικοθεραπευτές και άλλους υγειονομικούς και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Βασικό κριτήριο για την ανάπτυξή τους θα πρέπει να είναι η πλήρως και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Αυτή η παροχή των υπηρεσιών πρέπει να είναι έγκαιρη. Αρα, να είναι κοντά τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία στους τόπους κατοικίας, στους τόπους εργασίας και σπουδών.

Κριτήριο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη σύνθεση αυτών των Κέντρων Υγείας, είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, δηλαδή αν είναι βιομηχανική, αγροτική, τουριστική, ορεινή και με ιδιαίτερη μέριμνα για τα 200 περίπου κατοικημένα νησιά της χώρας μας, που έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, για παράδειγμα βρεφικός και παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή, πρόσφυγες και μετανάστες. Αρα, λοιπόν, αυτά είναι τα ολοκληρωμένα κριτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΦΥ συνδέεται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία και άλλα τυχόν ιδρύματα που μπορεί να υπάρχουν.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο ο οικογενειακός γιατρός κι όχι να έχει περιορισμένο και ιδιαίτερα αντιλαϊκό ρόλο, όπως έχει στο σημερινό νομοσχέδιο ή όπως είχε στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΤΟΜΥ, όπου επί της ουσίας αποτελούσε τον «κόφτη» για παραπέρα πρόσβαση στις παροχές Υγείας για τους ασθενείς.

Η ΠΦΥ πρέπει να προτάσσει ως προσανατολισμό της τις υπηρεσίες πρόληψης, την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, για μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, που σημαίνει ότι κάθε ΚΥ πρέπει να έχει πλήρη καταγραφή της περιοχής ευθύνης του, ώστε να προγραμματίζει, αλλά και να εκτελεί σχεδιασμένες παρεμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μπορεί να αναπτυχθεί η εξασφάλιση του πλήρους εμβολιασμού στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Θα μπορούν να γίνονται προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις, να έχει στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού, όπως είναι μοναχικοί, ηλικιωμένοι.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά, γι' αυτό και η ΠΦΥ είναι εξαϋλωμένη. Αυτό που στοχεύει όμως είναι η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης στην ΠΦΥ. Γι' αυτό η κυβέρνηση διατηρεί παγωμένη την κρατική χρηματοδότηση ετησίως και επιδιώκει την περαιτέρω υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας, που τα συνδέει με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να τους στέλνει πελατεία, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και υποβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Υπογράμμισε ότι μόνο το ΚΚΕ λέει ότι η Υγεία πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα σε δημόσιο και δωρεάν τομέα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Επικίνδυνο το νομοσχέδιο για την Υγεία και την τσέπη του λαού

Το νομοσχέδιο αποτελεί προέκταση των νομοθετημάτων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον «οικογενειακό γιατρό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται να αντικατασταθεί από τον «προσωπικό γιατρό» της κυβέρνησης ΝΔ. Ολα τα κόμματα εργαλειοποιούν έναν σωστό θεσμό και τον μετατρέπουν σε «κόφτη» των υπηρεσιών Υγείας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, τόνισε.

Ο «"γιατρός για όλους" μεταφράζεται σε γιατρό για όσους διαθέτουν γερό βαλάντιο», υπογράμμισε και κατήγγειλε ότι στόχος όλων των κυβερνήσεων είναι να εισέλθουν οι ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.α. και να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ως επικίνδυνο και απαράδεκτο, που είναι σε βάρος της Υγείας και της τσέπης του λαού. Η απόρριψή του από τον λαό και τους υγειονομικούς πρέπει να μεταφραστεί σε αγώνα για αυξήσεις των κονδυλίων για την Υγεία, ενίσχυση νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού και προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα τέτοιων νομοθετημάτων με τα οποία ο λαός διπλοπληρώνει για την υγεία του. Προηγήθηκαν περικοπές κρατικών παροχών στην Υγεία, συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ, δημιουργήθηκαν απίστευτες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

Ανέφερε ότι όλες οι κυβερνήσεις για να προωθήσουν αυτά τα νομοθετήματα επιστράτευσαν τα ίδια επιχειρήματα, όπως η καταπολέμηση της σπατάλης, το νοικοκύρεμα των νοσοκομείων, ο εξορθολογισμός, ενώ επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, επισήμανε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται σούπερ μάρκετ Υγείας» και ότι πρόκειται για νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 2001, τον οποίο η ΝΔ ενεργοποιεί σήμερα, και τον οποίο άφησε άθικτο η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται ότι όλα τα αστικά κόμματα, παρά τους καβγάδες, στηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων και προκαλούν ξεδιάντροπα τον λαό που έχει χρυσοπληρώσει με φορολογία, εισφορές και χαράτσια.

Σημείωσε επίσης πως αν οι κυβερνήσεις ανησυχούσαν για τις αναμονές στα χειρουργεία θα έκαναν προσλήψεις, θα έφτιαχναν περισσότερες υποδομές, «αλλά αυτά απαιτούν χρήματα που τσιγκουνεύονται για την Υγεία του λαού». Αντίθετα, δεν τσιγκουνεύονται καθόλου για το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτούς της Ενέργειας, των ΑΠΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός και οι υγειονομικοί να απορρίψουν στον δρόμο του αγώνα τις νέες αντιδραστικές αλλαγές (2022-05-12 00:00:00.0)
Κόφτες, ΣΔΙΤ και αυξημένες πληρωμές θα συνθέτουν το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (2022-03-15 00:00:00.0)
Η θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με την ΠΦΥ (2014-01-14 00:00:00.0)
«Αξιολόγηση» και απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ (2013-11-16 00:00:00.0)
Λειτουργία με πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες (2013-11-14 00:00:00.0)
Ημι-διαπιστώσεις υποταγμένες στο διάλογο (2008-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ