Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέο χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

INTIME NEWS

Ενα ακόμα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», για το οποίο από χτες άρχισε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι συνέχεια αντίστοιχων νομοθετικών «πρωτοβουλιών» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπει μία σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων και χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους όπου ακόμα εντοπίζονται μικρές επιχειρήσεις, έστω κι αν φυτοζωούν, όπως στις Κατασκευές, στις Μεταφορές, στη μεταποίηση, αλλά και στο λιανικό εμπόριο, όπου εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας πληθώρα αυτοαπασχολούμενων ή με ελάχιστο προσωπικό.

Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται από την αιτιολογική του έκθεση ακόμα, όπου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν ο ΣΕΒ, ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και άλλες Ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ επισημαίνεται ότι οι κατευθύνσεις τους βασίζονται στην έκθεση Πισσαρίδη και βέβαια στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προβλέπουν σταδιακό αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό ήταν κυβερνητική εξαγγελία από τη ΔΕΘ το 2021, καθώς επίσης ότι το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ως σκοπός δε του νομοσχεδίου αναφέρεται η βελτίωση και η αύξηση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η επιδίωξη οικονομιών κλίμακας και η διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ομως, ανέδειξε ο Γ. Δελής, «οι έννοιες μικρή και μεσαία επιχείρηση δεν είναι οι ίδιες στην ΕΕ και στη χώρα μας. Για τις μορφές της συνεργασίας, η προοπτική πιθανότατα θα είναι είτε να συμμετέχει σε ένα εταιρικό σχήμα - για έναν αυτοαπασχολούμενο λέω - με δυσμενέστερους όρους, είτε να μεγαλώσει η οικονομική του εξάρτηση από μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, μέσω π.χ. του franchising ή με έμμεση εξάρτηση, είτε ακόμα και να οδηγηθεί στη μετατροπή του σε μισθωτό».

Με δυο λόγια - συνέχισε - αυτό που προωθείται είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στη χώρα μας, που θεωρείται «ζήτημα ζωτικής σημασίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σε συνθήκες οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού, όπως τώρα», συνθλίβοντας τους αυτοαπασχολούμενους, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Επεσήμανε ακόμα ότι το νομοσχέδιο αυτό «ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των νομοθετημάτων τα οποία "φωτογραφίζουν" τη στρατηγική σύγκλιση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όλων των αστικών κομμάτων εν γένει, καθώς συνδέεται και αυτό άμεσα με την επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας». Πρόσθεσε δε ότι ειδικά την τελευταία δεκαετία έχει καταρρεύσει «με πάταγο μέσα στην κρίση και εξακολουθεί να καταρρέει κάθε μέρα εκείνος ο μύθος περί ενιαίου δήθεν επιχειρηματικού κόσμου, ή περί οικονομικής δημοκρατίας που ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει, και αποκαλύπτεται κάθε μέρα ότι καμία αστική κυβέρνηση, κανένα μείγμα αστικής διαχείρισης δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει επί το θετικότερο τη γενική κατάσταση της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων».

Μεγαλύτερη στρατηγική σύγκλιση δεν γίνεται...

Οι επισημάνσεις του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ για τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων επιβεβαιώθηκαν από τα όσα ανέφεραν οι εισηγητές τους.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου είπε ότι «η δυνατότητα ύπαρξης κινήτρων για τον μετασχηματισμό εταιρειών, εφόσον αυτές το επιθυμούν, επί της αρχής δεν είναι αρνητική για μας», ενώ, δείχνοντας ποιος είναι ο καημός του κόμματός της, πρόσθεσε πως «η δική μας ένσταση έγκειται στο γεγονός της φιλοσοφίας της κυβέρνησης, όχι τόσο στην ύπαρξη επιλογών ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις», προκειμένου να μη δημιουργείται «πρόβλημα στον ανταγωνισμό». Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της «οικονομικής δημοκρατίας» κ.ο.κ.

Ο δε ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, σημείωσε ότι «πάγια θέση της παράταξής μας ειδικά τα τελευταία χρόνια» είναι «γενναία φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων, τα λεγόμενα clusters, στον βαθμό που δεν στρεβλώνουν την εγχώρια αγορά».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος ανέφερε με τη σειρά του ότι «μέσα από τη μεγέθυνση και ισχυροποίηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στοχεύουμε στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που μεταφράζεται σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο «διευκολύνει με ουσιαστικό και ξεκάθαρο τρόπο τις συνενώσεις, συγχωνεύσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές, θέτει τις προϋποθέσεις για μια νέα, υγιή, ισχυρή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ