Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια ανακοινώνουν μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε προχτές η Κομισιόν στα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια της Ευρώπης να πληρώνουν σε ρούβλια για τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, το ιταλικό μονοπώλιο Ενέργειας «Eni» επιβεβαίωσε χτες σε δημόσια ανακοίνωσή του το σχετικό άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στη ρωσική τράπεζα Gazprombank.

Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες δημόσια τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι, αλλά και μπαράζ αναφορών σε δυτικά ΜΜΕ, ότι δεκάδες ευρωπαϊκά μονοπώλια είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία συμμόρφωσης με τους νέους όρους πληρωμής που έθεσε η Μόσχα ως απάντηση στις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

«Αν και η "Eni" έχει απορρίψει τις τροποποιήσεις (σ.σ. σύμβασης από τη μεριά της "Gazprom"), η εταιρεία θα ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς (στην "Gazprombank") χωρίς προκατάληψη για τα συμβατικά της δικαιώματα, που εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ», αναφέρει σε σχετική εκτενή ανακοίνωση η «Εni».

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμακώνουν τον «οικονομικό πόλεμο» με τη Ρωσία, εστιάζοντας στην προοπτική κατάσχεσης των ρωσικών αποθεματικών και άλλων κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» με τις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Χτες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επικαλέστηκε ως προηγούμενο τις προσπάθειες του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940, Χ. Μόργκενταου, να στερήσει από τους Γερμανούς ναζί οικονομικούς πόρους. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πολεμήσουμε την καταπίεση. Αυτό το μάθημα πρέπει να εφαρμοστεί σήμερα», ανέφερε.

Αντίστοιχα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ δήλωσε «ανοιχτός» στην πρόταση για κατάσχεση ρωσικής κρατικής περιουσίας στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι για το θέμα συζητά το G7. Προηγουμένως οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του G7 έδειξαν ότι σχεδιάζουν πακέτο «αρωγής» 15 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο και θα συζητήσουν στη Σύνοδό τους στη Βόννη μέσα στη βδομάδα.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ σχολίασε ότι αν το G7 και η ΕΕ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πόρους της Ρωσίας που έχουν κατασχεθεί, αυτό θα ισοδυναμεί με «ξεκάθαρη ληστεία».

Ανεφοδιασμός καυσίμων από ΕΕ σε Ουκρανία

Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σχολιάζοντας την προσπάθεια χωρών της ΕΕ να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «είναι αδύνατο» για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Μόσχα, να εγκαταλείψουν εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με διευθυντές πετρελαϊκών εταιρειών και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Πούτιν τόνισε ότι οι δυτικές κυρώσεις και ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδηγούν σε αύξηση των παγκόσμιων ενεργειακών τιμών.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιγκάλ ανακοίνωσε χτες ότι η ΕΕ άνοιξε ειδικούς διαδρόμους προμήθειας καυσίμων προς τη χώρα του, κάνοντας λόγο για «διαδρόμους αλληλεγγύης». Ανακοίνωσε επίσης ότι είχε συνομιλίες για την «απελευθέρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ