Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι φοιτητές μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Μέρα εκλογών σήμερα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε όλη τη χώρα. Απ' όταν στήθηκαν οι τελευταίες κάλπες το 2019, έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Κυρίως μεσολάβησε η πανδημία, που η κυβέρνηση αξιοποίησε ως «ευκαιρία» για να επιταχύνει τον αντιδραστικό σχεδιασμό της στην Εκπαίδευση, χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Μεσολάβησαν όμως και οι μεγάλοι αγώνες των φοιτητών απέναντι στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας στις σχολές, για να γίνουν «φοιτητές ξανά», να σπουδάζουν διά ζώσης με ασφάλεια, να μην ξεσπιτωθούν από τις φοιτητικές εστίες. Με αυτήν την πλούσια και ζωντανή εμπειρία φτάνουν σήμερα στις κάλπες χιλιάδες νέοι και νέες: Από τους αγώνες που έδωσαν ως μαθητές, ενάντια στον «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τους άλλους αντιδραστικούς νόμους, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία μέσα στην πανδημία. Από τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν ως φοιτητές, διεκδικώντας αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία. Αλλά και ενάντια στον νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζεται να φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

* * *

Μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, είδαν και βλέπουν καθημερινά ποιοι στέκονται δίπλα τους, ποιοι μπαίνουν μπροστά. Αλλά και ποιοι είναι άφαντοι, ποιοι τους λένε να «κάτσουν στ' αυγά τους», ποιοι στέκονται ξεκάθαρα απέναντί τους. Ξέρουν ποιοι παλεύουν για συλλόγους δυνατούς, ζωντανούς, μαζικούς, διεκδικητικούς. Και ποιοι επιδιώκουν «σιωπή νεκροταφείου» και τον φοιτητή «στον καναπέ», για να περνά ανενόχλητος ο οδοστρωτήρας πάνω από τα πτυχία και τις σπουδές τους. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι χιλιάδες νέοι και νέες σε όλη τη χώρα, που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», βρέθηκαν άφοβα και ακούραστα στην πρώτη γραμμή, σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, παλεύοντας για συλλόγους ζωντανούς, αποκούμπι στις αγωνίες των φοιτητών και οργανωτή της πάλης τους για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Απέναντι σ' όλους αυτούς που θέλουν τους φοιτητές με σκυμμένο κεφάλι, όπως η ΔΑΠ, για να προχωράνε με άνεση η επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ και η λειτουργία τους με όρους «ΑΕ». Γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των ομίλων και οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Αλλά και σε άλλους, όπως η ΠΑΣΠ, που υπηρετούν την ίδια πολιτική στις γραμμές του φοιτητικού κινήματος και προσπαθούν να το φέρουν στα μέτρα του ψευτοκαβγά τους για την κυβερνητική εναλλαγή.

* * *

Οι φοιτητές μπορούν σ' αυτές τις εκλογές να κάνουν την πραγματική διαφορά και να αναδείξουν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη παντού. Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να φτάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση και κάθε επίδοξο «σωτήρα» ότι οι φοιτητές είναι εδώ με τους αγώνες τους, κόντρα στη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ και ότι δεν θα τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί στον πόλεμο που εξαπολύουν ενάντια στη μόρφωση και τις σπουδές τους, ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης. Μόνο η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» και ο καταποντισμός της κυβερνητικής παράταξης, της ΔΑΠ, μπορεί να «αποκόψει» το μακρύ χέρι της κυβέρνησης από τα πανεπιστήμια, να βάλει στην άκρη τους υπερασπιστές των συγχωνεύσεων, των διδάκτρων, της διαγραφής φοιτητών, συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει εμπόδια στην προσπάθεια των νέων ανθρώπων να μορφωθούν, να σπουδάσουν απρόσκοπτα. «Μόνοι τους και όλοι μας» λοιπόν, όπως εύστοχα λέει και το σύνθημα - κάλεσμα της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»! Η αυριανή μέρα μπορεί να βρει τους φοιτητικούς συλλόγους ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο δυνατούς, με εκλεγμένους αγωνιστές φοιτητές, με ενισχυμένη και πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ» παντού. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια να ζωντανέψουν οι σύλλογοι και από καλύτερες θέσεις να παλέψουν οι φοιτητές για σπουδές και ζωή με δικαιώματα. Για πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και όχι στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας για τα κέρδη των λίγων!


Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ