Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα σκαριά η αναθέρμανση του παζαριού

Με φόντο την κλιμάκωση του παζαριού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία για τη διασφάλιση της «συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας», φαίνεται ότι ξαναζεσταίνεται και το Κυπριακό, μετά και από τις επισημάνσεις διαφόρων «παραγόντων» (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ) για την ανάγκη «διευθέτησης» που θα συμβάλει στη «σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο».

Η επιστολή που έστειλε (στις 23 Μάη) ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, και αποκάλυψε ο «Φιλελεύθερος» είναι ενδεικτική.

Σε αυτή μεταξύ άλλων γίνεται επίκληση στο Κοινό Ανακοινωθέν (Αναστασιάδη - Ερογλου) που καταλήχτηκε τον Φλεβάρη του 2014, για το οποίο υπενθυμίζεται ότι «μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε (...) Τα δύο συνιστώντα κράτη θα έχουν ίσο πολιτικό καθεστώς και καθορισμένα διοικητικά όρια τα οποία θα κυβερνούν αυτόνομα».

Επίσης, η επιστολή υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχουν γίνει «για την υιοθέτηση τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αφενός θα αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και το άλλο χέρι θα θεωρηθεί ως game - changers». Συγκεκριμένα, προτείνεται το άνοιγμα Βαρωσίων και του αεροδρομίου Τύμπου (στα Κατεχόμενα), αλλά με τη μεταβίβασή τους στη διοίκηση του ΟΗΕ. Ακόμα, προτείνεται αξιοποίηση και του λιμανιού της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα να προχωρήσουν «πρακτικές ρυθμίσεις για το εμπόριο μέσω του λιμένα Αμμοχώστου» όπως και η Τουρκία «να άρει τους περιορισμούς της προς την Κύπρο και θα εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης προς την Κύπρο, επιτρέποντας έτσι, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε πλοία υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και το άνοιγμα του χώρου της». Τέλος, επανέρχεται η πρόταση για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νησιού «ακόμη και χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού», με κατάθεση των εσόδων που θα συγκεντρωθούν «σε λογαριασμό μεσεγγύησης προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με τον πληθυσμό/τους πολίτες» και το «ποσοστό των μελλοντικών συνιστωσών πολιτειών». Σε αυτό το σημείο, ανοίγει ξανά η συζήτηση και για «μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη /συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας (...) μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι τρέχουσες διεκδικήσεις της Τουρκίας στερούν, όχι μόνο από τους Ελληνοκύπριους αλλά και από τους Τουρκοκύπριους, μεγάλο μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού».

Η επιστολή Αναστασιάδη καταλήγει ότι «εάν δεσμευθούμε εποικοδομητικά και με πνεύμα καλής θέλησης, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ή τουλάχιστον να γεφυρώσουμε τις διαφορές (...) Αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση win-win μέσω της διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας», εκφράζοντας ελπίδα για «την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου».

Μετά την αποκάλυψη της επιστολής, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) «δεν μας έχει πει τι σημαίνει "αποκεντρωμένη ομοσπονδία"», ενώ εκτιμά ότι «η πολιτική προώθησης ΜΟΕ την ώρα που επεκτείνεται προκλητικά ο τουρκικός εποικισμός στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δυστυχώς ενθαρρύνει αντί να αποτρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις».

Τέλος, σήμερα ολοκληρώνεται στο νησί η (ισραηλινο - κυπριακή) άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», της οποίας την τελική φάση παρακολούθησε χτες και ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Benjamin Gantz. Η ισραηλινή πλευρά χαρακτήρισε την άσκηση τη μεγαλύτερη του είδους της σε ξένη χώρα. Τα εδάφη στα οποία γίνεται προσομοιάζουν σε περιοχές όπου το Ισραήλ επιδιώκει επιχειρήσεις κατά της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ