Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) κατέληξε σε συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) σχετικά με το τεράστιο πακέτο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εξέφρασαν στελέχη των κομμάτων, την Παρασκευή αναμένεται πως θα ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική τροποποίηση του Συντάγματος.

Στο οικονομικό σχέδιο, που έχει στη διάθεσή του το «Spiegel», αναφέρεται αναλυτικά πόσα δισ. πρόκειται να δαπανηθούν σε ποιους τομείς. Σύμφωνα με το «Spiegel»:

-- Το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θεωρείται «προβληματικό τμήμα» του γερμανικού στρατού εδώ και χρόνια. Με σχεδόν 41 δισ. ευρώ πρόκειται να αγοραστούν νέα «Eurofighter» και νέο μεταγωγικό ελικόπτερο. Επιπλέον, τα μαχητικά αεροσκάφη «Tornado» πρόκειται να αντικατασταθούν, μεταξύ άλλων, από αεροσκάφη «F-35» από τις ΗΠΑ. Τα μαχητικά βομβαρδιστικά νέας γενιάς από τις ΗΠΑ - όπως ως τώρα και τα «Tornado» - μπορούν επίσης να φέρουν αμερικανικές ατομικές βόμβες. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα αιτήματα από την Πολεμική Αεροπορία, όπως νέα αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης, ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας και το διαστημικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «Twister».

-- Σχεδόν 21 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την «ηγετική ικανότητα» των στρατευμάτων, δηλαδή σύγχρονους ψηφιακούς ασυρμάτους, δίκτυα δεδομένων για τις μονάδες μάχης και επέκταση των δορυφόρων του γερμανικού στρατού.

-- 19,3 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για μια μεγάλη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, με κορβέτες, φρεγάτες, υποβρύχια. Στη λίστα είναι επίσης ένα νέο πυραυλικό σύστημα για πολεμικά πλοία, ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα για υποβρύχια, πολεμικά σκάφη πολλαπλών χρήσεων και ένα σύγχρονο υποβρύχιο σύστημα ανίχνευσης.

-- 16,6 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για βαρύ εξοπλισμό των χερσαίων δυνάμεων (τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.). Σύμφωνα με το «Spiegel» τα πρώτα κεφάλαια θα εισρεύσουν στο σχέδιο ανάπτυξης ενός νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης.

-- 422 εκατ. ευρώ προορίζονται για «νέας γενιάς» όπλα, έρευνα, ανάπτυξη και τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν επενδύσεις σε «ισχυρή πλοήγηση» στο πλαίσιο του NAVWAR (Navigation Warfare) σε ξηρά και θάλασσα και «παρακολούθηση και ασφάλεια μεγάλων περιοχών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

-- 1,932 δισ. ευρώ προορίζονται για ένδυση και ατομικό εξοπλισμό του γερμανικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ