Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται τα ενεργειακά παζάρια στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιούν από τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, καθώς η ΕΕ αναζητά και εκεί μέρος της λύσης στο Ενεργειακό.

Σήμερα, σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν, θα υπογραφεί στο Κάιρο συμφωνία ΕΕ - Αιγύπτου - Ισραήλ για συνεργασία στο φυσικό αέριο. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ διερευνά «οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε προχτές με τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας Γ. Λαπίντ και Καρίν Ελχαράρ και χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισραηλινής υπουργού Ενέργειας, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε πως «η ΕΕ έχει ανάγκη το ισραηλινό αέριο». Παράγοντες του ισραηλινού υπουργείου αποκάλυψαν πως από τον περασμένο Μάρτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες Ισραήλ - ΕΕ για μία συμφωνία που θα διευκολύνει τις εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως δίνεται προτεραιότητα στο σχέδιο που προβλέπει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα ισραηλινά υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αίγυπτο, εκεί θα υγροποιείται και θα εξάγεται σε χώρες της ΕΕ διά θαλάσσης.

Ο δε Ντράγκι μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ν. Μπένετ δήλωσε πως «το Ισραήλ θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη και την Ιταλία, με την παραγωγή φυσικού αερίου». Επίσης ο Μπένετ τόνισε ότι θα οργανωθεί σύντομα ιταλο-ισραηλινή διακυβερνητική διάσκεψη.

Παζάρι Λιβάνου - Ισραήλ με διαμεσολάβηση ΗΠΑ

Στον Λίβανο είναι από τη Δευτέρα και ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Ε. Χοκστάιν, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων τον Λιβανέζο υπηρεσιακό υπουργό Ενέργειας Ου. Φαγιάντ και τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν.

Ο τελευταίος φέρεται να του έδωσε μία νέα συμβιβαστική πρόταση, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μία πιθανή συμφωνία διευθέτησης της διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο Χοκστάιν δήλωσε αργότερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση «δημιουργικών» προτάσεων.

«Nord Stream»: Μείωση 40% του αερίου προς τη Γερμανία

Η ρωσική «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι μείωσε πάνω από 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», επικαλούμενη ότι ο γερμανικός όμιλος «Siemens» δεν εξήγαγε προς τη Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του «Nord Stream» «δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Gazprom».

Ακολούθως, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθούν δισεκατομμύρια ευρώ στη θυγατρική της «Gazprom», «Gazprom Germania», προκειμένου να μη χρεοκοπήσει και δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας. Τον Απρίλη, η «Gazprom Germania» είχε τεθεί υπό προσωρινό γερμανικό κρατικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν να συνεχιστούν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη ορισμένες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που σχετίζονται με την Ενέργεια, με τις ρωσικές τράπεζες Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ