Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΧΣ
«Δίχτυ» προστασίας για τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, με το κατάπτυστο άρθρο 6 της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάζεται να απολύσει και να ξεσπιτώσει τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, να βάλει την ταφόπλακα σε αυτόν τον γίγαντα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, καταδικάζοντας μία ολόκληρη περιοχή και όχι μόνο σε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, σε άλλο άρθρο (άρθρο 2) της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται νέο πακέτο χοντρών ενισχύσεων στις αεροπορικές εταιρείες επειδή δεν είχαν τα προσδοκώμενα κέρδη λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για την ενίσχυση με 9,2 εκατομμύρια ευρώ της αεροπορικής εταιρείας «Ellinair», τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 120 εκατ. ευρώ που δώρισε η κυβέρνηση στην «Aegean» το 2021, αλλά και πληθώρα άλλων διευκολύνσεων, που κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιπλέον, η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ, που αφορά την «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στηλίτευσε το άρθρο για την ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών με «ζεστό» χρήμα εκατομμυρίων, ενώ όσον αφορά το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι είναι «προαπαιτούμενο στο πλαίσιο του νέου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, της "μεταμνημονιακής αξιολόγησης" που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ» και πως «σχετίζεται με τη νέα εκταμίευση πακτωλού χρημάτων, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου για να υπηρετηθεί η στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Παρουσίασε συνοπτικά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες η κυβέρνηση με τον «επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΤΧΣ μεθοδεύει το πώς, με τη διαδικασία της αποεπένδυσης, θα γίνει σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank), συνολικής αξίας των μετοχών 2,15 δισ., δηλαδή οι κόποι και οι αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού. Με αυτό το αμαρτωλό ταμείο, στα 12 χρόνια ύπαρξής του που ήταν προϊόν μνημονίου, οι εργαζόμενοι έχασαν 45 δισ. ευρώ, τις αποταμιεύσεις τους».

Εν ολίγοις, σημείωσε, αυτό που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό είναι «δίχτυ προστασίας για τους τραπεζικούς, τους εφοπλιστικούς εμποροβιομηχανικούς ομίλους, για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, της κερδοφορίας τους. Στον Καιάδα όμως τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και στη φτώχεια, ανέχεια και εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών και άλλων ομίλων! Αυτή η καθαρή, ταξικά βάρβαρη πολιτική δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μεγαλοστομίες», τόνισε.

Σύγχυση και αυταπάτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Ευ. Τσακαλώτο να προσπαθεί να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να καταφέρει ώστε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα, δείχνοντας πώς εννοεί το δημόσιο συμφέρον πρότεινε να υπάρχει «δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα», με αποστολή να «κατευθύνουμε τα χρήματα των συστημικών τραπεζών προς την πράσινη ανάπτυξη» υποτίθεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές τις προτάσεις που είναι βγαλμένες από τα συρτάρια του κεφαλαίου ο Ευ. Τσακαλώτος τις εμφάνισε ως «σημαντική διαχωριστική γραμμή» με τη ΝΔ, αλλά και ως βάση «για μια εναλλακτική, αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση». Παρόμοιου τύπου ήταν και οι παρατηρήσεις του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων δορυφόρων. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε άχνα για τη στήριξη με «ζεστό» χρήμα εκατομμυρίων στις αεροπορικές εταιρείες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ηθικοποιήσει τον καπιταλισμό, φωνάζοντας για την απουσία του δημοσίου συμφέροντος στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να σπείρει σύγχυση και αυταπάτες στον κόσμο, ότι τάχα μου, με κάποιο μαγικό ραβδί, θα μετατραπεί η κερδοσκοπική του λειτουργία σε φιλολαϊκή», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης.

Ομως, τόνισε, «υπάρχουν οι οικονομικοί νόμοι του καπιταλισμού που είναι απαράβατοι και θεμελιώνουν τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα. Αυτή η "σιδερένια φτέρνα" του καπιταλισμού που τσακίζει τους λαούς» και πως «στο πλαίσιο του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται όλοι τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυροσβέστης (2023-03-29 00:00:00.0)
Στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας των τραπεζών (2016-02-26 00:00:00.0)
«Στενή συνεργασία» στην αντιλαϊκή πολιτική (2016-02-13 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα, ετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2015-10-24 00:00:00.0)
Τροπολογίες υπουργείου Οικονομικών (2012-09-08 00:00:00.0)
Στόχος η στήριξη του πιστωτικού συστήματος (2009-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ