Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
Σφυροκόπημα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης από τους βουλευτές του ΚΚΕ

«

Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει. Να ξέρετε ότι σε κάθε έγκλημα υπάρχει και τιμωρία. Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του για την τροπολογία ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, με τη σημερινή να φτάνει στο διά ταύτα και να έρχεται να τοποθετήσει την ταφόπλακα.

Χαιρετίζοντας τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων, ανέδειξε ότι και αυτήν τη φορά οι ύπουλες μεθοδεύσεις και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό, παρά τους «γνωστούς πρόθυμους» που επιστρατεύτηκαν μέσα στην επιχείρηση.

Τόνισε ότι στο άρθρο 2 της ίδιας ντροπιαστικής τροπολογίας, με την οποία μια ολόκληρη κοινωνία καταδικάζεται σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, η κυβέρνηση μπουκώνει με κρατικές ενισχύσεις ύψους 9.334.000 ευρώ μία ακόμα αεροπορική εταιρεία, αυτήν τη φορά τον όμιλο της «Ellinair», σε συνέχεια των «δανεικών και αγύριστων» προς την «Aegean» το 2021, με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και πληθώρα άλλων διευκολύνσεων που κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. «Χρήμα με τη σέσουλα για τους λίγους και εκλεκτούς από τη μία» και από την άλλη «ανεργία, φτώχεια και ψίχουλα - όσα περισσεύουν - για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες, και τους ζητάτε με αυτά να είναι και ευχαριστημένοι», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

«Η οργή του λαού θα σας κυνηγάει!»

«Η οργή του λαού θα σας κυνηγάει για πάντα. Δεν θα ξεμπλέξετε. Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει και θα θυμηθείτε τις θέσεις του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απαιτεί και αυτήν τη στιγμή να αποσύρει η κυβέρνηση την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος.

Επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ καθαρή από εργασιακά δικαιώματα «στα "τρωκτικά", στους αγοραστές που τροχίζουν τα δόντια τους για να αρπάξουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να παίξουν στα παιχνίδια της "πράσινης μετάβασης" και να θησαυρίσουν. Σε αυτό αποσκοπούν η διάσπαση της ΛΑΡΚΟ και οι δημοπρασίες που στήσατε, για να φάνε τα μονοπώλια αυτό το "φιλέτο", μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση - χρυσωρυχείο, την ώρα της πρωτοφανούς ανόδου της τιμής του νικελίου, σε συνθήκες που έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός για το νικέλιο και το κοβάλτιο».

Χαιρέτισε τους εργαζόμενους που έχουν απορρίψει τον σχεδιασμό αυτό, ενώ πρόσθεσε πως «οι ισχυρισμοί σας είναι διάτρητοι. Η αλήθεια θα σας κυνηγάει σαν εφιάλτης» και πως επειδή ακριβώς η κυβέρνηση φοβάται την αναμέτρηση, κρατάει κλειδωμένη στα συρτάρια την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Υπενθύμισε ότι εκτός των άλλων η πώληση της ΛΑΡΚΟ αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2013 κατέστρωσε σχέδιο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ με δημοπρασία, ενώ στον ίδιο δρόμο κινήθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια. «Η απαξίωση, το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, η απόλυση των εργαζομένων είναι κοινή απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Είστε διαχειριστές και απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που συνθλίβει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας, οι παραγωγικές της δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, όταν εξαλειφθεί το σαράκι του καπιταλιστικού κέρδους και κινητήρια δύναμη γίνουν οι λαϊκές ανάγκες. Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε.

«Λειτουργείτε ως εντολοδόχοι των επενδυτικών συμφερόντων»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που κάνουν "το χώμα ατσάλι", που μετρούν 80 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους, που έχουν δώσει τη ζωή τους δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουν απέναντί τους την ΕΕ και όλους εσάς που υλοποιείτε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, τις επιλογές των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων», καθώς επίσης ότι «λειτουργείτε ως εντολοδόχοι των επενδυτικών συμφερόντων και ως αδίστακτοι dealers, φέρνετε σε πέρας μια βρώμικη, ανήθικη αποστολή, που είναι η παράδοση της ΛΑΡΚΟ στους επιχειρηματικούς ομίλους "καθαρής" από εργαζόμενους και χρέη».

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας ότι το διαρκές έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, επιστημονικοί φορείς κ.ά. είχαν αναδείξει από το 1986 ότι η μόνη λύση για την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, η δημιουργία εργοστασίου ανοξείδωτου χάλυβα. «Γιατί δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί τα μονοπώλια του κλάδου παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, που ήταν οι βασικοί πελάτες, δεν ήθελαν έναν παραπάνω ανταγωνιστή. Γιατί αν γινόταν εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα θα υπήρχε ένας παραπάνω ανταγωνιστής στην ΕΕ, και δεύτερον γιατί θα κοβόταν η προμήθεια του νικελίου, που το έπαιρναν σχεδόν τσάμπα», σχολίασε. Αναφερόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ, με 5 χρόνια στη κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα τάχα «κλαίνε» για τη ΛΑΡΚΟ, τους κάλεσε να εξηγηθούν απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν το εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα, γιατί δεν ικανοποίησαν ούτε μία από τις προτάσεις των εργαζομένων αλλά «όλοι λέγατε για στρατηγικό επενδυτή».

Δοκιμασμένοι στους αγώνες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Το αίτημα για την απόσυρση της τροπολογίας, σε διαφορετική περίπτωση να ψηφιστεί με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του κατάπτυστου άρθρου 6 της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι «δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός ή δύο μηνών. Αποτελεί μια απρόκλητη μεθόδευση από μεριάς της κυβέρνησης ώστε να παρακάμψει τις σκληρές αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου, που θα συνεδριάσει στις 17 Ιουνίου και στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις».

Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είναι δοκιμασμένοι σε σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες και ότι «με την πάλη τους και την ταξική αλληλεγγύη μπορούν να ακυρώσουν τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ