Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι

Συνεχίστηκε και χθες η μετάθεση ευθυνών από το Δήμο Αθηναίων προς το υπουργείο Εσωτερικών και αντίστροφα, σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα επίλυσης των αιτημάτων των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας, οι οποίοι απεργούν από τη Δευτέρα. Τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και χτες το βράδυ ήταν: Η βούληση των εργαζομένων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, μέχρι να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το αίτημα της μονιμοποίησης των περίπου 250 συμβασιούχων. Η πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου να μην προχωρήσει σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, για απολύσεις. Η πίεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για εφαρμογή του νόμου από το δήμο και η αντίστοιχη προσπάθεια ηθικής ποινικοποίησης του αγώνα των απεργών από τους δημότες της πόλης, στους δρόμους της οποίας έχουν συσσωρευτεί τόνοι από σκουπίδια.

«Μας έχουν καταντήσει μπαλάκι του τένις», σχολίαζαν εργαζόμενοι, μετά τις δύο συνεντεύξεις Τύπου που έδωσαν χθες αρχικά ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος, και εν συνεχεία ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια των οποίων αμφότεροι επιχείρησαν να εμφανίσουν εαυτούς αναρμόδιους για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Το σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές ευθύνονται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό της πολιτικής τους ομηρίας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που ψήφισε το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πολλοί είναι οι δήμοι που το εφαρμόζουν, καθώς αμφότεροι με τον τρόπο αυτό εμπορεύονται την ψήφο των εργαζομένων. Μ' αυτήν την έννοια, και η κυρίαρχη ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία τώρα «κάνει την πάπια».

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους εκφράζουν η «Συμπαράταξη» και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.

  • Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε σχέση με τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ