Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Διαδηλώσεις κατά πιθανής νέας ξένης επέμβασης

Εντονες λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί στην Αϊτή η «έκκληση» του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, για νέα ξένη επέμβαση με πρόσχημα την αντιμετώπιση εγκληματικών συμμοριών που ελέγχουν περιοχές και υποδομές της χώρας, εντείνοντας τα ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Πορτ-Ο-Πρενς, το βράδυ της Δευτέρας, κατά της ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων σκοτώθηκε τουλάχιστον μία νεαρή γυναίκα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη δυτική πόλη Γκοναΐβ, με τους διαδηλωτές να εισβάλλουν σε δικαστήριο, και στην πόλη Καπ Αϊτιέν, στο βόρειο άκρο της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Αϊτής στην Ουάσιγκτον κάλεσε ΗΠΑ και Καναδά «να αναλάβουν την ηγεσία» της σχεδιαζόμενης «δύναμης ταχείας αντίδρασης» που εισηγήθηκε την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαίωσε 16 θανάτους από χολέρα στην Αϊτή σε σύνολο 224 κρουσμάτων που καταγράφηκαν από 1 ως 9 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ