Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Σύνοδος της CICA με συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας και Κίνας

Η 6η Σύνοδος της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία», γνωστής ως CICA (Conference on Interaction and Confidence - Building Measures in Asia) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν, με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Αϊμπεκ Σμαντιγιάροφ, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος οι ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κιργιστάν, Παλαιστίνης, Ρωσίας, Τατζικιστάν, Τουρκίας και Ουζμπεκιστάν, ενώ θα παραστεί και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εκπροσωπώντας τη Λευκορωσία, που είναι χώρα - παρατηρητής.

Στη CICA συμμετέχουν συνολικά 27 κράτη, μεταξύ των οποίων είναι επίσης οι Κίνα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Ινδία. Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γουάνγκ Κισάν.

Η CICA δημιουργήθηκε το 1992 μετά από πρωτοβουλία του Καζακστάν και αποτελεί ένα από τα πολλά διακρατικά σχήματα που αναδύονται στην τεράστια ήπειρο, επίκεντρο πολλών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Με αφορμή και τη Σύνοδο της CICA, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα έχει σειρά επίσημων διμερών επαφών στο Καζακστάν, μεταξύ των οποίων και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Επίσης, μαζί με τον Καζάκο ομόλογό του, Κασίμ Τοκάγεφ, θα παρακολουθήσουν και το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητήσουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε οικονομία και άμυνα.

Καταγγελίες για στοχεύσεις της Κίνας με διαμόρφωση νέου «τεχνολογικού οικοσυστήματος»

Στο μεταξύ, την ολόπλευρη ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα αποτυπώνει και η χθεσινή ομιλία του διευθυντή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών GCHQ, Τζ. Φλέμινγκ, ο οποίος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιχειρεί με τη χρήση οικονομικών και τεχνολογικών μέσων να διευρύνει την επιρροή του και τον «έλεγχο» σε άλλες χώρες, επιδιώκοντας τη «διαμόρφωση ενός διεθνούς τεχνολογικού οικοσυστήματος».

Μιλώντας στη βρετανική «δεξαμενή σκέψης» «Royal United Services Institute», ο Φλέμινγκ υποστήριξε πως η Κίνα επιχειρεί τη διαμόρφωση ενός νέου «τεχνολογικού οικοσυστήματος» με τη χρήση τεχνολογιών όπως τα ψηφιακά νομίσματα (κρυπτονομίσματα) και τα δορυφορικά συστήματα (όπως το κινεζικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης «BeiDou», που είναι ανταγωνιστικό προς το αμερικανικό GPS), ώστε να αυξήσει τη διεθνή επιρροή της. Ισχυρίστηκε δε ότι τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και σε βάρος του λαού της Κίνας για να τον «ελέγξει».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι και ο επικεφαλής της ΜΙ6, Ρίτσαρντ Μουρ, είχε αποκαλέσει την Κίνα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Βρετανία και τους συμμάχους της».

Το 2020, επί προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στο κινεζικό τεχνολογικό μονοπώλιο «Huawei» να κάνει μπίζνες εκεί, με το πρόσχημα ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια. Την ίδια χρονιά ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, διέταξε την αποχώρηση της «Huawei» από τις εργασίες εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2027.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ