Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ
Δικαστική εξέταση του αιτήματος για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Το αίτημα της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας εξετάζεται από χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) και της τοπικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε από τον Ιούνη ότι επιθυμεί να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα το 2023.

Στο δημοψήφισμα του 2014, το 54% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις προϋπάρχουσες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στη Βρετανία όμως να έχουν ενισχυθεί από την εξέλιξη του Brexit που ακολούθησε, το SNP επικαλείται ακριβώς την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να προωθήσει δεύτερη ψηφοφορία για το θέμα.

Με δεδομένη την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης, η Στέρτζον απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να αποφανθεί αν το κοινοβούλιο της Σκοτίας έχει την εξουσία να νομοθετήσει για το θέμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «έλλειψη σεβασμού προς τη σκοτσέζικη δημοκρατία», η Στέρτζον δήλωσε στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της ότι «η Σκοτία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επενδύσει 20 δισ. στερλίνες για να οικοδομήσει μια ανεξάρτητη Σκοτία, που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτά τα κεφάλαια, ανέφερε, θα μπορούσαν να επενδυθούν κατά την πρώτη δεκαετία της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου σκοτσέζικου κράτους και θα χρηματοδοτούνταν από τα έσοδα από το πετρέλαιο και από δανεισμό.

Από την πλευρά του Λονδίνου, βασιζόμενος στο πρώτο δημοψήφισμα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον είχε απορρίψει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερης ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «μία φορά ανά γενιά».

Αντίστοιχα, η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας έχει δηλώσει «απολύτως ξεκάθαρη ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλο δημοψήφισμα πριν την επόμενη γενιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ