Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία για νέα μονοπωλιακά κέρδη από εκμετάλλευση κοιτασμάτων

Με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ

Συμφωνία για τον καθορισμό διαφιλονικούμενων θαλάσσιων περιοχών στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανακοίνωσαν χτες Λίβανος και Ισραήλ, μετά από έμμεσες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν τα μονοπώλια Ενέργειας και η αστική τάξη αμφοτέρων των χωρών, δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν ότι το κοίτασμα «Καρίς», μέρος του οποίου διεκδικούσε ο Λίβανος, τίθεται εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, ενώ το κοίτασμα «Κανά» (βορείως του 23ου παραλλήλου) τίθεται στον έλεγχο του Λιβάνου, με ένα αντίτιμο προς το Ισραήλ για ένα μικρό τμήμα που εμπίπτει στα δικά του ύδατα.

Γεωτρήσεις στα κοιτάσματα του Λιβάνου σχεδιάζεται να αναλάβει το γαλλικό μονοπώλιο «Total», ενώ τις γεωτρήσεις στο ισραηλινό κοίτασμα «Καρίς» έχει αναλάβει η (ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο) «Energean».

Πανηγυρισμοί Μπάιντεν για... «πιο σταθερή» Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μ. Αούν, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γ. Λαπίντ, τονίζοντας πως η απόφασή τους να προχωρήσουν με τη συμφωνία συνιστά «ιστορική εξέλιξη» για τη Μέση Ανατολή. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, για τη στήριξη που έδωσε στις διαπραγματεύσεις.

Κι ενώ στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον πλανήτη οι δρόμοι της Ενέργειας είναι βαμμένοι με αίμα, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι ο τομέας της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο «θα πρέπει να είναι εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι σύγκρουσης».

«Είναι κρίσιμο όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να συνεργαστούν για την εφαρμογή της», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η συμφωνία «προστατεύει την ασφάλεια του Ισραήλ και κρίσιμα οικονομικά συμφέροντα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης». Ανέφερε ότι δίνει στον Λίβανο «χώρο για να αρχίσει τη δική του εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών», ενώ «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού με μια πιο σταθερή, ευημερούσα, ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μείωση των κινδύνων για νέες συγκρούσεις».

Η «σταθερότητα», για την οποία μιλάει βέβαια, εκτός από το ότι διαψεύδεται από το πλήθος πολεμικών και «θερμών» μετώπων στην περιοχή, αφορά τη διαμόρφωση όρων για την προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους.

Οι αντιδράσεις των ηγετών Ισραήλ και Λιβάνου

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, υπερασπίστηκε την επίτευξη συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 20 Οκτώβρη στην πόλη Νακούρα που βρίσκεται στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ. Απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ωφελεί περισσότερο τον Λίβανο και τη «Χεζμπολάχ», διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ «δεν παρέδωσε και δεν θα παραδώσει ούτε ένα χιλιοστό από τη δική του ασφάλεια». Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι έσπευσε να κλείσει τη συμφωνία για να αποτρέψει επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» στις πλατφόρμες γεωτρήσεων. Ομοίως και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, τόνισε ότι η συμφωνία θα «ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα συμβάλει στην εισροή δισεκατομμυρίων στην οικονομία της χώρας, ενώ θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι οι όροι του τελικού σχεδίου συμφωνίας, που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Ε. Χόκσταϊν, ικανοποιούν την χώρα του.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χ. Νασράλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «απόψε δεν θα εκτοξεύσουμε απειλές. Απόψε θα έχουμε μόνο χαρά και χειροκροτήματα». Εξέφρασε επίσης την «απορία» του για το γεγονός ότι «ορισμένοι στο Ισραήλ και σε αραβικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως η "Χεζμπολάχ" θέλει να σαμποτάρει την συμφωνία», ενώ ανέφερε πως η επίτευξή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ