Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η κυβέρνηση Μακρόν επιτάσσει τους απεργούς στα διυλιστήρια

Συγκέντρωση απεργών σε διυλιστήρια της Γκραβανσόν, χτες
Συγκέντρωση απεργών σε διυλιστήρια της Γκραβανσόν, χτες
Εντολές για επίταξη απεργών ώστε να επαναλειτουργήσουν οι δύο αποθήκες του ενεργειακού κολοσσού «Esso - ExxonMobil» έδωσε χτες η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, με την κυβέρνηση Μακρόν να επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να χτυπήσει τη δίκαιη και πολυήμερη απεργία εργαζομένων στα διυλιστήρια της χώρας, που ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς.

Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει και στη Γαλλία, ενώ τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου «απογειώνονται», η κυβέρνηση Μακρόν επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την προσήλωσή της στο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Η Μπορν επισήμανε ότι εντολές επίταξης απεργών θα δοθούν και για εγκαταστάσεις της «TotalEnergies». Παίζοντας το χαρτί του «κοινωνικού αυτοματισμού», δήλωσε ότι «μια μισθολογική διαφορά δεν δικαιολογεί το μπλοκάρισμα της χώρας. Η άρνηση του διαλόγου έχει μετατρέψει τους Γάλλους σε θύματα». Υποστηρίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δικές της», αναφερόμενη στην επίταξη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση ζητεί να αρθούν όλα τα μπλόκα χωρίς καθυστέρηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους αναγκάσουμε να τα άρουν...». Εκβιάζοντας ανοιχτά τους απεργούς είπε ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί «πολύ γρήγορα», η κυβέρνηση ενδέχεται «να άρει τον αποκλεισμό, να ανοίξει και πάλι την πρόσβαση στις αποθήκες καυσίμων και τα διυλιστήρια και στη συνέχεια να επιτάξει επαρκές προσωπικό ώστε να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση». Σημείωσε δε ότι στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις ελλείψεις καυσίμων, η κατάσταση θα επανέλθει στο κανονικό «μέσα σε 15 μέρες».

Η είδηση της επίταξης βρήκε τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια να συνεχίζουν την πολυήμερη απεργιακή μάχη, με τη διαρκή συμπαράσταση της κλαδικής Ομοσπονδίας FNIC CGT (Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία). Χτες, η FNIC οργάνωσε συγκεντρώσεις έξω από διάφορα διυλιστήρια της χώρας.

Μεταξύ άλλων, έξω από τις εγκαταστάσεις της «TotalEnergies» στη Νορμανδία, ο γγ της τοπικής οργάνωσης του κλάδου, Αλεξίς Αντονιόλι, κάλεσε «να ενώσουμε τους αγώνες. Να προχωρήσουμε. Να κερδίσουμε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών για όλους». Στις εγκαταστάσεις της «Total» στο Φεϊζίν, ο συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας, Σερζ Αλέγκρ, κάλεσε κι αυτός σε «επέκταση του αγώνα». Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε διυλιστήρια στις περιοχές Φος-σιρ-Μερ, Γκραβανσόν, Μεντ.

Συνολικά το σύνθημα που «ρίχνει» η FNIC όλες τις τελευταίες μέρες είναι «Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και την πετροχημική βιομηχανία, απεργούμε και αγωνιζόμαστε! Γενικεύουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς».

ΗΠΑ: Μαχητική κινητοποίηση εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις εργαζομένων συνεχίζονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους διεκδικούν περίπου 1.500 εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που έχουν στο πλευρό τους μέλη και φίλους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι με πληθωρισμό στο 10%, οι δήθεν «αυξήσεις» της τάξης του 4% που πρότεινε η Διοίκηση του Πανεπιστημίου αντιστοιχούν σε πραγματική μείωση μισθών κατά 6%.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μαχητική κινητοποίηση μέσα στο Πανεπιστήμιο με την στήριξη φοιτητών και καθηγητών.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προγραμματίζουν απεργία στις 22 Οκτώβρη. Στο τέλος Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι που είναι μέλη του σωματείου Teamsters Local 320 ψήφισαν κατά 93% την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει με μήνυμά του τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στέκεται στο πλευρό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ