Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αλλη μια τροπολογία για την ολοκλήρωση του εγκλήματος

Παράταση της ειδικής διαχείρισης μέχρι τον Φλεβάρη του 2023 για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα

Συνέχεια στο έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ δίνει η κυβέρνηση με μία ακόμα τροπολογία που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπει την παράταση της ειδικής εκκαθάρισης της εταιρείας μέχρι τις 7 Φλεβάρη του 2023 προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα ή το κλείσιμο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος του βιομηχανικού γίγαντα της χώρας, θυσιάζοντας παραγωγικές δυνατότητες και εργαζόμενους στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι η παράταση αυτή δίνεται «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου». Σε περίπτωση μάλιστα που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».

Γιώργος Μαρίνος: Θα πληρώσετε πολιτικά γι' αυτό το έγκλημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία, επισήμανε ότι «έχει στόχο να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί της ντροπής», με την αδίσταχτη απειλή της πτώχευσης. Και πρόσθεσε: «Τι θα κάνετε; Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτού του εγκλήματος; Του εγκλήματος που προετοίμασαν από κοινού ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις με τη σχεδιασμένη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των 1.000 και πάνω εργαζομένων και των οικογενειών τους, του λαού της Στερεάς και άλλων περιοχών».

Πρόσθεσε ότι «η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει από την 1η Αυγούστου του 2022 και σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στις 30.000 ευρώ τον τόνο. Μέσα στα 3 χρόνια που πραγματοποιείται εκκαθάριση, η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί. Στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία δεν υλοποιείται κανένα σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. Εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, την 1η Γενάρη όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας και θα πληρώσετε πολιτικά γι' αυτό το έγκλημα».

Τόνισε ότι «σπαταλήθηκε κρατικό χρήμα το οποίο αν είχε δοθεί τον Φλεβάρη του 2020 για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, σήμερα θα μιλάγαμε για μία κρατική επιχείρηση που θα πρόσφερε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση». Αντίθετα, έγινε κλοπή του μόχθου των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, κατακρεουργήθηκαν τα δικαιώματά τους.

Ο Γ. Μαρίνος χαρακτήρισε σκάνδαλο μεγατόνων, που τονίζει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ, το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εργοστάσιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, 2 λιμάνια, 2 εργατικοί οικισμοί 1.000 περίπου διαμερισμάτων κ.ά., να δίνονται με 3 ευρώ το στρέμμα (!), «ποσό που αντιστοιχεί σε μία βδομάδα παραγωγής της ΛΑΡΚΟ».

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «θα δώσει τα μοναδικά κοιτάσματα εντός ΕΕ, με αποθέματα 2 εκατ. τόνων νικελίου, δηλαδή 60 δισ. ευρώ» έναντι των εξευτελιστικών ποσών που προσφέρουν η ιρλανδική εταιρεία και η κοινοπραξία της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή. «Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ, που έχει δυνατότητες παραγωγής 60 τόνων ανά μέρα, δηλαδή 1.800.000 ευρώ ανά μέρα, επιχειρείτε να το χαρίσετε έναντι 5 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι δίνουν τρία χρόνια ηρωικό αγώνα, υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν μέχρι το τέλος την εργασία τους, τα δικαιώματα και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Αυτόν τον αγώνα στηρίζει το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε τροπολογία για την πλήρη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ και την προστασία των εργαζομένων (2022-12-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικά απαντούν στις νέες απολύσεις και την εκποίηση έναντι «πινακίου φακής» (2022-11-24 00:00:00.0)
Σφυροκόπημα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης από τους βουλευτές του ΚΚΕ (2022-06-15 00:00:00.0)
Ξεσκεπάζουν τα ψέματα της κυβέρνησης και αναδεικνύουν το έγκλημα (2022-04-19 00:00:00.0)
Οχι στη διάλυση - Κατάργηση του νόμου εκκαθάρισης (2020-05-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη Λάρκο (2008-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ