Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Επισφραγίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», που κατατέθηκε με αφορμή τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών, με το οποίο τελικά η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να «σφραγίζει και νομοθετικά το "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"», όπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο να σημειωθεί ότι εμπλέκεται άμεσα, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για να εισαγάγει ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, με την ενίσχυση του αστικού κράτους, των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής.

Ενδεικτικά οι ρυθμίσεις του προβλέπουν αναβάθμιση του ρόλου της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», όρο με τον οποίο συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ και που στην πραγματικότητα διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης και αφορά όχι μόνο τον εξωτερικό εχθρό, όπως αυτός ορίζεται και με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά, σταθερά και τον ίδιο τον «εχθρό λαό», το λαϊκό κίνημα.

Διευρύνεται περαιτέρω και η παρακολούθηση για λόγους διακρίβωσης και άλλων εγκλημάτων, προσθέτοντας σε αυτές πλήθος αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Για την ακρίβεια, η πλειοψηφία των κεφαλαίων του Ποινικού Κώδικα εισάγονται ως λόγοι άρσης του απορρήτου.

Για τα πολιτικά πρόσωπα η υποτιθέμενη ειδική διαδικασία που θα προβλέπεται επιβεβαιώνει και εδώ ότι όλοι είναι υπό παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ως προς την πολυσυζητημένη ενημέρωση του παρακολουθούμενου, η ενημέρωση θα γίνεται υπό τη γνωστή και για χρόνια «δοκιμασμένη» προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση, ενώ ο παρακολουθούμενος θα ενημερωθεί, αν ποτέ γίνει αυτό, μετά από 3 χρόνια.

Για τα κατασκοπευτικά λογισμικά και συσκευές και τις ρυθμίσεις της δήθεν απαγόρευσης της εμπορίας και διάθεσής τους, το κράτος μπορεί κανονικά να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί λογισμικά και συσκευές, ενώ με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα μέσα αυτά όχι απλά δεν απαγορεύονται, αλλά με τον πλέον επίσημο τρόπο νομιμοποιούνται στα χέρια των κρατικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών. Τώρα απλά η ΕΥΠ παίρνει τα κλειδιά για να αποφασίζει αυτή ποια λογισμικά και συσκευές είναι «απαγορευμένα» και ποια όχι. Δηλαδή το κράτος θα ανοιγοκλείνει τις «πόρτες» διακίνησης λογισμικών και συσκευών, ανάλογα και με τους ανταγωνισμούς με άλλα κράτη, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμμαχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ