Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Συμφωνίες και «αιχμές» πάνω στα επικίνδυνα για τον λαό προτάγματα

Ομιλία πραγματοποίησε χτες βράδυ ο πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με αφορμή την έναρξη λειτουργίας ιδρύματος που φέρει το όνομά του.

Παρόντες οι Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής, υπουργοί (π.χ. Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού κ.ά.), ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, οι επίσης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Μανιάτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.ά.

Καταφέρθηκε εναντίον «εθνομηδενιστών», «δικαιωματιστών» και «ψευτοπροοδευτικών», της «παράνομης» μετανάστευσης, της «εργαλειοποίησης» του ζητήματος από την Τουρκία, της «απαράδεκτης άποψης ότι η λύση στο δημογραφικό μπορεί να συνδέεται με το Μεταναστευτικό» κ.λπ.

Υπερασπίστηκε τις «μεταρρυθμίσεις που παραμερίζουν κρατισμό και συντεχνίες», ενώ επέμεινε ότι στη ΝΔ δεν πρέπει να στέκονται «ενοχικοί» απέναντι σε αυτούς «που ηττήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου». Αλλωστε, επέμεινε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη «της Δεξιάς και του πατριωτικού Κέντρου», εγγυάται την «πολιτική σταθερότητα» και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να δώσουν τη «μάχη ενωμένοι για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν». Ειδικά σε ό,τι αφορά την «πολιτική σταθερότητα» παρέπεμψε και ως υπόδειγμα στη συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ, επί Ευ. Βενιζέλου, έως το 2015.

Στο μεταξύ, εκφράζοντας αστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω της εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια, ως «πρωτοπαλίκαρο», για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, με υπαινιγμούς για τη Γερμανία, στηλίτευσε το γεγονός ότι υπήρξαν «ψευδαισθήσεις πολλών πολιτικών ηγεσιών» στην ΕΕ, που «πίστευαν ότι το φτηνό ρώσικο αέριο θα εξασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», απαξιώνοντας τα δυνητικά κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου. Συνέπεια ήταν η ευρωενωσιακή οικονομία να είναι εξαρτημένη από το ρωσικό καύσιμο, εξ ου και σήμερα «απειλείται η Ευρώπη με αποβιομηχάνιση λόγω της ακριβής Ενέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι όταν οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις προκλήσεις (το 2020), οι Ευρωενωσιακοί δεν έδειξαν «αλληλεγγύη» σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά αντίθετα «συνιστούσαν ψυχραιμία και διάλογο, δηλαδή σιωπηλή αποδοχή των τετελεσμένων του πειρατή». «Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας, να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αιγαίου», όπως είπε. Σημειωτέον, στηλίτευσε ξανά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ επιτέθηκε και στον Αλβανό πρωθυπουργό, Ε. Ράμα, για δηλώσεις του σχετικά με το πώς μπήκε η ελληνική οικονομία στο ευρώ.

Στον αντίποδα, επαίνεσε χειρισμούς όπως τη «Στρατηγική Συνεργασία» με τη Γαλλία, τις αγορές γαλλικών όπλων, την ένταξη Αλεξανδρούπολης και Στεφανοβικείου στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και την ενίσχυση του αποτυπώματός τους στη Σούδα, θεωρώντας αυτές τις εξελίξεις ενίσχυση της ντόπιας αστικής τάξης στο να υπερασπιστεί θέσεις της στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Αλλά καθυστερούμε στις έρευνες», έβαλε μια αιχμή, κριτικάροντας την εμμονή στην «ταχεία πράσινη μετάβαση». «Ευτυχώς το λάθος αυτό διορθώθηκε τελευταία κάπως, και προχωρούν οι έρευνες τουλάχιστον σε κάποια σημεία δυτικά της Κρήτης», είπε.

Στο εσωτερικό, ζητώντας «τα επιδόματα να μη μας γίνουν εθισμός», επέμεινε ότι «η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με άμεσες παραγωγικές επενδύσεις», προς προσέλκυση των οποίων πρότεινε αυτές να μη φορολογούνται για 5 χρόνια. Για να προσπεραστεί ενδεχόμενη ευρωενωσιακή αντίδραση περί «κρατικής ενίσχυσης», αντέτεινε ότι «η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. για να σώσει τη δική της οικονομία».

Σαφείς οι αιχμές και για τις υποκλοπές, για τις οποίες είπε πως «δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές επικοινωνίες», προσθέτοντας ότι αυτό «θα ήταν δημοκρατική εκτροπή» και ζήτησε «να διερευνηθεί η υπόθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολεμική οικονομία η επόμενη μέρα στην ΕΕ (2024-06-07 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις και διαγκωνισμός... ΝΑΤΟφροσύνης (2022-02-17 00:00:00.0)
«Αντιρρήσεις» και «συμβουλές» με κοινό παρονομαστή τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-01-26 00:00:00.0)
Απλώνει «χείρα» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά (2020-05-07 00:00:00.0)
Ξαναζήτησε εκλογές (2018-07-19 00:00:00.0)
Σε πλαίσιο ανταγωνισμών και σχεδίων του κεφαλαίου (2018-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ