Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Κίνα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με τη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων μηνών

«Βουτιά» έκαναν τον Νοέμβριο στην Κίνα οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, με φόντο τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα εν λόγω μέτρα ωστόσο «χαλαρώνουν» πλέον από την κινεζική κυβέρνηση, που ανακοινώνει το πέρασμα σε «νέα φάση» στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 8,7% σε ετήσια βάση, που θεωρείται η μεγαλύτερη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της. Εξάλλου η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της Ενέργειας, μείωσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Μάιο του 2020.

Στο μέτωπο του ενεργειακού ανεφοδιασμού, η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει το ρωσικό πετρέλαιο τύπου ESPO με τη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων μηνών, χωρίς καμία «εμπλοκή» από το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου που εφαρμόζουν από τις 5 Δεκέμβρη οι χώρες του G7, της ΕΕ και η Αυστραλία. Τα «ανεξάρτητα» διυλιστήρια της Κίνας είναι βασικοί αγοραστές του ESPO και εξασφαλίζουν (σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters») τα φορτία από εμπόρους και διυλιστήρια που θωρακίζονται από τις δευτερογενείς κυρώσεις οι οποίες προκύπτουν από το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Επιπλέον, χτες οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα σημαντικό τμήμα ενός νέου σινο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στη Σαγκάη είναι έτοιμο. Ο νέος αγωγός, μήκους 5.111 χλμ., που περνά από την πόλη Χεϊχέ, στη βορειοανατολική μεθόριο της Κίνας, αναμένεται μέχρι το 2025 να μεταφέρει 38 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο και να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία περιοχών της ανατολικής Κίνας.

Νωρίτερα, στο Ιράν, μια χώρα με την οποία η Κίνα έχει στενή ενεργειακή συνεργασία, καθώς εισάγει σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ανακοινώθηκε ο εντοπισμός νέου κοιτάσματος από την ιρανική κρατική εταιρεία NIOC, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν σε υπεράκτιο «οικόπεδο», και φέρεται να διαθέτει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Οχι» του Ουζμπεκιστάν σε «Ενωση Φυσικού Αερίου»

Ο Ουζμπέκος υπουργός Ενέργειας Τζ. Μιρζαμαχμούντοφ απέρριψε χτες την πρόταση της Ρωσίας για την ίδρυση μιας «Ενωσης Φυσικού Αερίου» με χώρες της Κεντρικής Ασίας, επικαλούμενος την πιθανή διακύβευση των εθνικών συμφερόντων του Ουζμπεκιστάν, καθώς - όπως εξήγησε - η Τασκένδη δεν προτίθεται να συμφωνήσει με πολιτικούς όρους.

«Ακόμα κι αν συναφθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, αυτό δεν σημαίνει ένωση», ανέφερε ο Ουζμπέκος υπουργός, προσθέτοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Καζακστάν, αλλά αυτό θα αφορά μια «τεχνική σύμβαση... όχι μια ένωση».

Στο μεταξύ, το ρωσικό μονοπώλιο «Rosneft» αναγνώρισε χτες μείωση της κερδοφορίας του κατά 15% μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι απώλειες κερδών ανέρχονται σε περίπου 56 δισ. ρούβλια (888,8 εκατ. δολάρια). Σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν κατά τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας στη Γερμανία.

Το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, με επίκεντρο τη συνεργασία τους στον OPEC+ και το πλαφόν που έθεσαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα η ΕΕ, οι χώρες του G7 και η Αυστραλία στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η προσπάθεια για επιβολή πλαφόν από ορισμένες δυτικές χώρες στο ρωσικό αργό πετρέλαιο αντιβαίνει τις «αρχές του παγκόσμιου εμπορίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ